Illegaal goudnetwerk opgerold: Franse juwelier verdiende miljoen met gestolen sieraden

De opgepakte Fransman zou meer dan 28 keer naar Frankfurt zijn gereisd om het gestolen goud aan de man te brengen.
anp De opgepakte Fransman zou meer dan 28 keer naar Frankfurt zijn gereisd om het gestolen goud aan de man te brengen.
Politiediensten in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland hebben tien mensen aangehouden die mogelijk betrokken zijn bij een illegaal goudnetwerk. De politiekorpsen namen voor bijna 3 miljoen euro aan juwelen, vastgoed en banktegoeden in beslag.

Waarschijnlijk is een Franse 56-jarige juwelier uit Nantes het brein achter de organisatie. De man is op 21 oktober aangehouden in een trein op de Frans-Duitse grens. Hij had 37.000 euro aan contant geld bij zich.

Eurojust, een agentschap van de Europese Unie, coördineerde de actie. Ook de Europese politiedienst Europol was bij de operatie betrokken. Europol vermoedt dat de man via zijn netwerk aan grote hoeveelheden gestolen gouden sieraden kwam. Die smolt hij en verkocht hij vervolgens in Frankfurt met behulp van een handlanger die een goudwinkel runde. De opgepakte Fransman is volgens Europol meer dan 28 keer naar Frankfurt gereisd om het gestolen goud daar aan de man te brengen.

Daarmee zou de Fransman in een jaar tijd minstens een miljoen euro verdiend hebben. 
Twee handlangers van de juwelier zijn aangehouden in Duitsland, een andere in Oostenrijk. Waar de andere verdachten zijn opgepakt, is nog niet bekendgemaakt. Europol kreeg de organisatie een jaar geleden in het vizier via de Franse politie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.