Illegaal (29) betrapt met Belgisch paspoort van vrouw die op haar lijkt

Volgens de Spaanse politie is het een veelgebruikte truc om illegaal Europa binnen te komen.
Shutterstock Volgens de Spaanse politie is het een veelgebruikte truc om illegaal Europa binnen te komen.
Bij een grensovergang tussen Spanje en Marokko is een Marokkaanse vrouw (29) betrapt met een Belgisch paspoort van een andere vrouw, maar met een gelijkaardig uiterlijk. Volgens de politie is dat een veelgebruikte truc om illegalen in Europa binnen te smokkelen.

De vrouw werd betrapt bij een controle in de haven van Melilla, een Spaanse enclave op het Marokkaanse vasteland. Het trio wilde twee weken geleden een overzetboot nemen naar Motril in Spanje. De vrouw reisde met de auto, in het gezelschap van twee Marokkaanse mannen. De bestuurder (37) had een verblijfsvergunning voor België, een passagier (43) een voor Spanje. De drie werden opgepakt. Een van was al gekend voor het vervalsen van documenten. Hij was ook in het bezit van een kleine hoeveelheid cocaïne.

Volgens de Spaanse politie komt deze vorm van criminaliteit op dit moment erg vaak voor. Illegalen betalen grote sommen geld aan de maffia om illegaal Europa binnen te geraken. De criminele bendes zorgen voor de nodige documenten en regelen het vervoer. 

Vindingrijk

In dit geval was de vrouw niet verstopt, maar gebruikte ze dus een vals paspoort. Uit eerdere gevallen blijkt dat de criminelen heel vindingrijk zijn om de illegalen te verstoppen.

In dezelfde haven werd onlangs een Belg (36) betrapt die zijn schoonbroer na een gezinsvakantie illegaal mee naar België wilde smokkelen. De man lag achterin de wagen, verstopt onder dekens en een tapijt.

Deze man probeerde, verstopt onder een tapijt, Europa binnen te raken.
HLN Deze man probeerde, verstopt onder een tapijt, Europa binnen te raken.

Eind mei vond de grenspolitie in Melilla op één dag drie Afrikaanse migranten, verstopt in verborgen compartimenten van auto’s. Het ging om een meisje van 15 jaar en twee mannen van 20 en 21. Ze zaten onder meer verstopt in een omgebouwde ruimte achter het dashboard.

AFP
AFP5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gert Lauwers

  En toch onmiddellijk opgesloten of buiten gegooid, mag ik hopen?

 • walter peeters

  vingerafdrukken en dna afnemen zal veel problemen oplossen want als ik hier nog maar verdacht word van een misdaad nemen ze wel van mij een dna af waarom niet bij deze illegalen???

 • Tamzin Andersen

  Vingerafdrukken zijn nodig, net zoals op een internationale reispas. Het zou ook eens tijd worden dat ze niet half bedekt met een hoofddoek op hun pasfoto staan.

 • Don Tessers

  De Guardia Civil doet elke dag vangsten en prima werk. Illegalen en migranten zonder geldige id of paspoorten worden terug gestuurd. De mensensmokkel wordt keihard aangepakt.

 • Dan Midden

  hoog tijd om vingeradrukken op paspoorten/identiteitskaarten te zetten. Bij elk bezoek aan artsen, ziekenhuizen, ocmw, dagelijkse dopcontrole, wegcontrole,... pas in kastje steken en vingerafdruk scannen budget sociale zekerheid en criminaliteitscijfers zullen plots dalen. Start hiermee in belgie en verplicht de EU dat op te leggen aan alle schengen landen. Het VB zit in alle parlementen dus wat houdt ze tegen om wetsvoorstel in te dienen en steun te vragen via sociale media?