Ikea ‘vergeet’ Nieuw-Zeeland op wereldkaart

Op de wereldkaart van Ikea mist Nieuw-Zeeland
Ikea Op de wereldkaart van Ikea mist Nieuw-Zeeland
De wereldkaart van de Zweedse meubelgigant Ikea is het onderwerp van gesprek, omdat een heel land van de kaart is geveegd. Een oplettende klant uploadde een foto van de kaart Björksta op Reddit, waar anderen ook al snel de fout opmerkten. Nieuw-Zeeland staat niet op de wereldkaart.

Nieuw-Zeeland is niet netjes rechts naast Australië getekend; het land staat zelfs helemaal niet op de kaart. De blunder komt op een pijnlijk moment: recentelijk kondigde Ikea aan dat het plannen heeft om in Nieuw-Zeeland een eerste winkel te openen. De winkel moet in de buurt van de stad Auckland worden gebouwd.

“Ik ben benieuwd of deze kaart straks ook te koop is in de nieuwe winkel in Auckland”, schrijft een van de Redditgebruikers. “Dat is waarom ik van Nieuw-Zeeland houd, het is buitenaards”, aldus William Johnston op Twitter. 

Excuses

Ikea betreurt de fout en biedt er excuses voor aan. De Zweedse keten is blij dat iemand de productiefout gemeld heeft en dat het nu kan worden aangepast. “We vinden het erg vervelend dat deze fout in de afbeelding is geslopen, en ons eerder niet is opgevallen”, aldus woordvoerster Iris Midavaine. 

Samenzwering

Het is niet voor het eerst dat Nieuw-Zeeland bij het maken van een wereldkaart over het hoofd wordt gezien. Eerder maakte de Nieuw-Zeelandse komiek Rhys Darby daarom samen met premier Jacinda Ardern een video waarin ze uitzochten waarom Nieuw-Zeeland op meerdere wereldkaarten ontbreekt. In de video vraagt Darby om Arderns hulp bij het oplossen van “de samenzwering”. 

Het land zou volgens Darby ontbreken op de kaart van het spel Risk, de kaart van Central Park Zoo en ook bij die van Starbucks, zo laat hij zien in de video. 
De reden volgens de komiek: “Australië wil graag onze toeristen hebben”. 

Bekijk hieronder de video van comedian Rhys Darby en de Nieuw-Zeelandse premier Ardern.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Febe Chapin

    Voor de rest wel een mooi kleurrijk kaart. Er zijn heel wat eilanden die er niet opstaan. V.K. is ook heel klein zelfs.

  • Georges Peleman

    En op hoeveel wereldkaart voor kinderen staan ijsberen en pinguïns zowel op Zuid pool als Noord pool.