Ikea stelt Syrische vluchtelingen tewerk en laat hen tapijten maken

Ter illustratie.
RV Ter illustratie.
Woonwarenhuis Ikea stelt tweehonderd Syrische vluchtelingen, die momenteel in kampen in Jordanië zitten, tewerk. Zij zullen meehelpen bij de productie van tapijten en ander textiel. Vanaf 2019 zou de gelimiteerde stock klaar zijn voor verkoop.

Ikea legt momenteel contacten met lokale organisaties in Jordanië om het project te kunnen starten. De bedoeling is om banen te creëren voor tweehonderd mensen, voornamelijk vrouwen. Jordanië heeft volgens gegevens van de Verenigde Naties 655.000 Syrische vluchtelingen opgevangen in kampen. 37.000 van hen hebben een werkvergunning, al werken sommigen ook zonder vergunning.

"De crisis in Syrië is een tragedie van onze tijd. Jordanië heeft een grote verantwoordelijkheid opgenomen door deze mensen op te vangen, wij willen bekijken hoe ook wij kunnen bijdragen", zei Jesper Brodin van Ikea aan CNN.

Ikea zal rekening houden met flexibele werkuren omdat de meeste vrouwen naast hun baan ook instaan voor de opvang en verzorging van de kinderen. De tapijten zullen lokaal worden verkocht en in verschillende landen in het Midden-Oosten die een vrijhandelsverdrag hebben met Jordanië.