Ikea riskeert boycot in Polen na ontslag antihomo-medewerker

Shutterstock
Openbaar aanklagers in Polen zijn een onderzoek begonnen naar meubelgigant Ikea, nadat de Poolse vestiging van het bedrijf een katholieke medewerker heeft ontslagen die zich kritisch had uitgelaten over een solidariteitsbetuiging van het bedrijf met homo-, bi- en transseksuelen. De Poolse staatssecretaris van Justitie dreigt daarom met een boycot van het Zweedse woonwarenhuis. Dat meldt de Amerikaanse website Bloomberg.

De ontslagen medewerker had kritische opmerkingen geplaatst bij een verklaring van IKEA op het bedrijfsinternet, waarin het bedrijf zich vorige maand solidair toonde met de homo-, bi- en trans-gemeenschap. “Lhbt+-inclusie is ieders verantwoordelijkheid. Op 17 mei vieren we de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. En staan we op voor de rechten van lesbiennes, homo’s, transgenders en mensen van alle seksuele geaardheden en genderidentiteiten’’, aldus het statement.

De man, op de Poolse tv-zender TVP Tomasz K. genoemd, was het daar niet mee eens en plaatste kritische commentaren bij het bericht. “Ik was geschokt. Ik ben ingehuurd om meubels te verkopen, maar ik ben katholiek en dit zijn niet mijn waarden’’, verklaarde hij tegen TVP.

“Dit is onacceptabel, absoluut schandalig’’, zei de Poolse minister van Justitie Zbigniew Ziobro vrijdag over het ontslag. Hij vindt dat als het onderzoek wordt bevestigd, blijkt dat buitenlandse bedrijven in Polen mensen discrimineren die hun waarden niet delen. Staatssecretaris van Justitie Patryk Jaki riep op tot een boycot van Ikea als de aanklagers inderdaad concluderen dat het bedrijf katholieken discrimineert.

Oude Testament

“De medewerker gebruikte teksten uit het Oude Testament over dood en bloed in de context van wat er met homoseksuelen zou moeten gebeuren. Veel bezorgde medewerkers namen daarop contact op met de personeelsafdeling’’, aldus Ikea in een verklaring.

Katarzyna Broniarek, hoofd communicatie van Ikea Retail, vulde dat later nog aan: “Ikea’s bedrijfscultuur is gebaseerd op de vrijheid van ideeën, tolerantie en respect voor iedere medewerker, maar het bedrijf moet reageren wanneer het risico bestaat dat de waardigheid van andere medewerkers in gevaar komt.’’

“Homorechten ernstig gevaar”

Voorafgaand aan de Europese verkiezingen van vorige maand zei partijleider Jaroslaw Kaczynski van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) dat homorechten een “ernstig gevaar’’ zijn voor Poolse families en de toekomst van de Europese Unie.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ivan Willems

  Ikea moet bij haar lees blijven. Meubelen verkopen. Afzijdig blijven van politieke correctheid. Punt uit.

 • Marc Van der Vloedt

  ...en nu het Lhbt+ doctrine pamflet terug de kast in ? Of zijn (HR) managers nu de (sekte)leiders die uw denk-, wereldbeeld en persoonlijke levenssfeer en religie bepalen ?

 • Nick Peeters

  vrije meningsuiting voor iedereen , maar leg uw mening niet op aan anderen

 • Yvan Lissens

  Gaat het allemaal niet een beetje te ver? Iemand ontslaan omdat hij de mening niet deelt...Ikea moet meubelen verkopen, geen propaganda verspreiden. De politiek correcte betutteling mag stoppen. Iedereen doet waar hij zin heeft, of waar hij zich beter bij voelt, maar als men geen woord kritiek van meer mag uiten dan is dat discriminerend. "Vrije meningsuiting" bestaat allang niet meer.

 • swa joepers

  Terechte beslissing van Ikea zou graag nu een reaktie willen van de EU die Polen op de fingers tikt