IKEA past zich aan India aan: Indiërs moeten meubels niet zelf in elkaar steken

AFP
Na twaalf jaar onderzoek en meer dan duizend bezoekjes aan woningen, heeft IKEA de stap naar India aangedurfd. Vandaag ging de eerste winkel van het Zweedse woonwarenhuis in het Aziatische land open. IKEA moet zich echter aanpassen aan India. Omdat Indiërs niet gewend zijn meubels zelf in elkaar te zetten, doet het Zweedse bedrijf dat voor zijn klanten. Mits ze niet te ver weg wonen. 

Binnenkort krijgt de winkel in Hyderabad navolging in andere steden als Mumbai, Bengaluru en New Delhi. In 2025 wil IKEA 25 Indiase vestigingen hebben. Jaarlijks geven de 1,3 miljard Indiërs zo'n 26 miljard euro uit aan meubels en woninginrichtingsproducten. Dat bedrag zal flink toenemen. Vanaf 2022 tot aan 2029 gaan naar verwachting 380 miljoen Indiërs tot de middenklasse behoren.

Aangepaste Zweedse balletjes

IKEA past zich op opvallende wijze aan de nieuwe Indische markt aan: Indiërs zijn het niet gewend om meubels zelf in elkaar te zetten en dus moeten ze dat ook niet. Het Zweedse bedrijf zal dat in hun plaats doen, behalve als klanten heel ver weg wonen. Ook heeft het IKEA-restaurant een aangepast menu. Behalve veel Indiase gerechten op de kaart zijn de bekende Zweedse gehaktballetjes er van kip.

Qua meubels worden er veel klapstoelen verkocht en zijn kasten en keukens iets lager dan in Europa en Noord-Amerika. Vijfhonderd artikelen kosten minder dan 100 roepies (ongeveer 1,25 euro).

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Ik heb nooit anders geweten dat je meubels zelf in elkaar moet zetten. Transporteer maar eens een kledingkast met 5 deuren op je remork van de winkel tot bij je thuis, terwijl ie opgebouwd is. Een zetel of zoiets, tot daar aan toe. Maar kasten? Tenzij het een klein kastje is. Maar elk meubel thuis is zelf in elkaar gezet. Die Indiers kunnen dat ook leren.

 • Pieter Andre Winters

  Hier kan zelf het kleinste kind die meubels in elkaar steken want de plannen zijn kinderlijk opgesteld. Nu, zegt veel over de handigheid van de Indiërs.

 • Marc Saerens

  Als je dan bedenkt dat in Indië veel mannen zelfs niet eigenhandig kunnen eten en alles in de mond moeten gestopt krijgen kan je je misschien voorstellen hoe die kasten en andere meubels er zouden uitzien eens ze in elkaar gevezen zijn door diezelfde mannen, dat wordt gieren..........

 • Jurgen Van Den Bergh

  Wij waren toch ook niet gewoon om meubels zelf in elkaar te zetten toen IKEA naar ons land kwam? Wat is dat nu weer voor zever!

 • Paul Vandekerckhove

  Arbeid kost daar weinig en Ikea gaat nog met extra winst lopen .