IJs maakt in sneltempo plaats voor mos op Antarctica

De Zuidpool wordt steeds groener, stelt onderzoeker Mattheuw Amesbury. "Eerder zagen we deze reactie op slechts één locatie in het zuidelijke deel van het Antarctisch Schiereiland, maar nu weten we dat mosbanken op het hele eiland reageren op de recente klimaatverandering."
Twitter De Zuidpool wordt steeds groener, stelt onderzoeker Mattheuw Amesbury. "Eerder zagen we deze reactie op slechts één locatie in het zuidelijke deel van het Antarctisch Schiereiland, maar nu weten we dat mosbanken op het hele eiland reageren op de recente klimaatverandering."
Vrijwel nergens is de klimaatverandering zó zichtbaar als op Antarctica. De mossen in dit deel van Antarctica groeien aanmerkelijk sneller omdat het ijs in rap tempo smelt, concluderen onderzoekers van het Britse University of Exeter.

Nog niet zo lang geleden werd Oost-Antarctica gezien als een ijskoude massa, waar klimaatverandering nog geen rol speelde. Maar nu zien wetenschappers uit onder meer Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië dat ook dit deel van de Zuidpool plaatsmaakt voor groen.

Opwarming aarde boosdoener
Volgens de Britse University of Exeter vormt de stijgende temperatuur de belangrijkste oorzaak. Het Antarctische Schiereiland is een van de snelst opwarmende plekken op aarde. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw stijgen de temperaturen er ongeveer een halve graad per decennium.

AFP

Biodiversiteit in gevaar

 Maar wat is nu het gevaar van een groener Antarctica? Wetenschappers stellen dat de biodiversiteit in gevaar komt. De zuidpool is de thuishaven van veel dieren, zoals zeehonden, pinguïns en walvissen. Sommige dieren zullen de vergroening volgens de Nieuw-Zeelandse en Britse onderzoekers niet overleven.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Volckaert

  TasmanianDevil ,de palmbomen dateren van Pangea . Crs crs klimaatverandering is er idd altijd al geweest. Alleen is het zo dat alles in versneld tempo gaat door toedoen van de mens. We hebben deze planeet in bruikleen van onze kinderen.

 • Tom Arlequeeuw

  Het einde der mensheid.

 • Michael Van Acker

  Vandaar ' het soppende water'

 • TasmanianDevil

  En héél vroeger waren er tropische bossen!

 • crs crs

  Oh daar zijn ze weer! Een nieuwe taks of belasting komt er aan! Dank je wel groene jongens of beter groene communisten! De aarde heeft altijd opwarmingen en temperatuurverschillen gekent zelfs nog voor er van de mens en vervuiling sprake was! Denk maar aan de dino's de ijstijd enz!