Ierse senatoren stemmen voor verbod op import uit Israëlische kolonies

REUTERS
De Ierse senatoren hebben voor een verbod op de invoer van goederen en diensten uit kolonies in de hele wereld gestemd. Daaronder vallen de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden.

Het wetsvoorstel werd met 2 stemmen tegen 20 goedgekeurd. Het wil elke import uit kolonies strafbaar maken.

Israël veroordeelde de stemming en sprak in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken van steun voor een "populistisch, gevaarlijk en extremistisch initiatief om Israël te boycotten". Het ministerie overweegt "een antwoord".

De hoge Palestijnse verantwoordelijke Saëb Erekat juichte de "historische" stemming en het "moedige gebaar" toe, dat "een duidelijke boodschap naar de internationale gemeenschap stuurt, in het bijzonder naar de Europese Unie: praten over een tweestatenoplossing volstaat niet zonder concrete maatregelen".

De tekst die werd ingediend door een onafhankelijke senatrice, Frances Black, kreeg de steun van alle Ierse partijen behalve van de regerende Fine Gael. Hij moet nu door een parlementaire commissie worden bekeken voordat hij eventueel aan de Ierse volksvertegenwoordigers wordt voorgelegd.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik doe mee. Ik doe al lang mee trouwens. Heb een bloedhekel aan arrogant expansiegedrag.

 • Bernaerts Diane

  De enig juiste reactie! Dat zouden àlle landen moeten doen! Zeker nu, nadat Israël weer in koelen bloede een heel dorp op de Westbank heeft weggebuldozerd en de autochtone inwoners verjaagd om plaats te maken voor nieuwe "kolonisten".

 • DIRK VAN DESSEL

  Dat is toch elementaire rechtvaardigheid.

 • Chris Vandeneede

  Dat is een grote stap naar een oplossing hoop ik. Niks anders werkt om een echte dialoog te krijgen.

 • Dierick Willem

  Proficiat Ierland!