Ierse premier waarschuwt voor "uit elkaar rafelen" van Brits-Ierse relaties door Brexit

De Ierse premier Leo Varadkar waarschuwt voor stroeve Brits-Ierse relatie als gevolg van discussies over de Ierse grens in verband met Brexit.
REUTERS De Ierse premier Leo Varadkar waarschuwt voor stroeve Brits-Ierse relatie als gevolg van discussies over de Ierse grens in verband met Brexit.
De Ierse premier Leo Varadkar heeft zaterdag gewaarschuwd dat de relaties tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk dreigen “uit elkaar te rafelen" als gevolg van de Britse uittreding uit de Europese Unie. Op die manier voert Varadkar de druk opnieuw op, nu de Brits-Europese onderhandelingen over de Ierse grens verder lijken vast te lopen.

Varadkar waarschuwt dat de Brexit ook het Goedevrijdagakkoord dreigt te ondermijnen. Dat akkoord maakte twintig jaar geleden een eind aan drie decennia van geweld in Noord-Ierland. Ook de huidige open grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek zit in dat akkoord vervat. "Al wat de gemeenschappen in Noord-Ierland uit elkaar drijft, ondermijnt het Goedevrijdagakkoord. En al wat Groot-Brittannië en Ierland uit elkaar drijft, ondermijnt hun relaties", zo verklaarde de eerste minister aan de Ierse radiozender RTE.

Ierse grens

De Britse uittrede uit de EU moet tegen 29 maart 2019 worden afgerond. Maar de Ierse grens vormt al enige tijd een struikelblok bij de besprekingen. Londen en Brussel willen allebei voorkomen dat er een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland komt. Maar ze raken het niet eens over de manier waarop dat geregeld moet worden. Zo wil niemand dat er opnieuw grenscontroles ontstaan aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, maar die wens staat haaks op het Britse vertrek uit de douane-unie.

De onderhandelingen over dat onderwerp lijken opnieuw vast te lopen. Er wordt vooral geruzied over de invulling van de zogenaamde "backstop", een noodoplossing die in werking zou moeten treden als de EU en het Verenigd Koninkrijk niet tijdig tot een akkoord komen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk Daems

  de britten zouden Noord Ierland beter gewoon teruggeven aan Ierland, zoals het eigenlijk altijd had moeten zijn. Engeland heeft moeite om zijn status van oppermacht af te geven.... het zou voor Ierland een goeie zaak zijn als dat terug 1 land werd

 • Marc Cools

  @ Pieter Berg : Dat is niet slecht voor de consument in Europa. Het zal ook druk zetten op de rovende overheid om eens een normaal tarief aan belastingen te heffen. Ik zie alleen maar voordelen.

 • Julien Buys

  toch raar dat velen vergeten dat de Benelux ook nog bestaat ,en zelfs nog bestuursorgaan hebben !! en de noord Europese landen hebben reeds een wissel voor de E U ,Nordisk alliance is niet voor niets opgericht ,dat de britisch zonder slag of stoot hun gebieden gaan opgeven ,lol zagen we in de Falklands en noord Ierland ,al 400 jaar ,we zullen wel zien zei de blinde

 • Andres Michiels

  Nu zal IK krijgen wat ze verdienen, ze zijn zelf een kunstmatig verenigd eiland net als Europa verenigd is. Met dit probleem komt Engeland nooit mee weg zonder gezichtsverlies. Ze willen alleen N Ierland voor de centen en de rest niet, nadien komt Schotland nog op de proppen en op de duur Engeland alleen en valt de UK ook uit elkaar.

 • Peter Berg

  Geen grenscontroles zal oneerlijke concurrentie betekenen. Britse bedrijven zullen postbusbedrijven oprichten in Ierland, hun producten in Engeland maken en verrschepen naar Ierland vanwaar ze zonder veel belastingen de EU overspoelen.