Ierse premier: “Harde brexit kan leiden tot hereniging van Ierland”

Iers premier Varadkar
REUTERS Iers premier Varadkar
Een harde brexit zou kunnen leiden tot een hereniging van Ierland en het Verenigd Koninkrijk ondermijnen. Dat heeft de Ierse premier Leo Varadkar vrijdag gemeld, aldus verschillende media. "Indien er een brexit komt zonder akkoord, zullen meer mensen in Noord-Ierland de unie in vraag stellen", zei hij.

"Een van de dingen die het Verenigd Koninkrijk echt kunnen schaden is, ironisch gezien, een harde brexit", aldus Varadkar in een toespraak voor studenten aan een zomeruniversiteit.

De nieuwe Britse premier Boris Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie leiden, indien nodig zonder akkoord. Het huidige akkoord, dat nog door zijn voorgangster Theresa May is onderhandeld maar nooit door het Britse parlement is geraakt, is voor hem geen optie. Vooral de backstop - de noodoplossing die het probleem met de Ierse grens opvangt door de Britten tijdelijk in de Europese douane-unie te houden - is Johnson een doorn in het oog.

Varadkar is wel een voorstander van dat noodplan, dat ervoor moet zorgen dat er na de brexit niet opnieuw grenscontroles komen aan de de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Die zouden dan weer kunnen leiden tot een heropflakkering van het geweld tussen pro-Ierse katholieken en unionistische protestanten in Noord-Ierland.

Mensen die we zouden omschrijven als gematigde nationalisten of katholieken zullen kijken in de richting van een verenigd Ierland

Iers premier Leo Varadkar

Een harde brexit zonder backstop zal ervoor zorgen dat meer mensen iets gaan voelen voor een verenigd Ierland, aldus Varadkar. “Mensen die we zouden omschrijven als gematigde nationalisten of katholieken, die min of meer gelukkig waren met de status quo, zullen kijken in de richting van een verenigd Ierland", zei hij. "Ik denk dat we meer en meer liberale protestanten en unionisten gaan hebben die zich de vraag zullen stellen waar ze zich het beste thuisvoelen. Is dat in een nationalistisch Verenigd Koninkrijk, waar zaken als de doodstraf mogelijk opnieuw worden ingevoerd, of als een deel van een gezamenlijk Europees thuisland en als een deel van Ierland?"

Nog vrijdag verklaarde de Ierse vicepremier Simon Coveney dat Johnson zijn land "op ramkoers met de EU zet".
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucas Theophiel

  Ierland moet terug een land worden afgescheiden van engeland!

 • Eddy DESMET

  Laat de Engelsen nu maar zelf hun potje stoven. Ze hebben ernaar gevraagd. Hopelijk komt er een hereniging van Noord-Ierland met Ierland. De Brexit is een avontuur zonder uitzicht en zou kunnen gepaard gaan met een aantal sublieme verrassingen voor wie ertegen was !

 • eric maier

  De enigen die de Brexit steunen zijn de oude garde die goed in het geld zitten, alsook de zogenaamde edelen met hun langgoed. Als je het per land neemt, is elk land in de UK uitgezonderd Engeland tegen een Brexit. Wat Ierland betreft, het roekeloze gedoe van de Britse - Engelde politici voornamelijk - zal het conflict in Noord ierland weer doen oplaaien. En als Engeland zware economische problemen kent - Wales etc ook - dan is de roep voor afscheuring van Schotland, Wales en N. Ierland hard

 • Fritz De Pessemier

  Precies omdat Noord-Ierland eigenlijk bezet wordt door Engeland had het VK nooit tot de EU mogen toetreden. Maar de EU is wel vaker 'soepel' met zijn eigen regels als het goed uitkomt.

 • didier vandevyver

  hopelijk een harde breit zoals Boris Johnsom wil ... geen enkel probleem / Noord-Ierland terug verenigd met de Ierse republiek ; Schotland onafhankelijk want het wil bij de EU blijven en in Wales is men ook pro-EU en als kroon op het werk vertrek van de banken uit de City of London en Boris een gelukkig man met een harde brexit. Een echt droomscenario.