Ierse politie pakt parlementslid op voor protest tegen drinkwaterheffing

De Ierse politie heeft vandaag een parlementslid van de Socialistische Partij en drie andere militanten tegen de heffing op drinkwater opgepakt op verdenking van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Paul Murphy en drie lokale raadslieden zijn vandaag gearresteerd in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een incident in november waarbij actievoerders tegen de drinkwaterheffing de wagen van vicepremier Joan Burton blokkeerden. De leidster van Labour zat toen ongeveer twee uur in haar wagen vast en bekritiseerde daarna de rol van Murphy in het protest.

De invoering van de heffing is in Ierland op hevige kritiek gestuit. Tegenstanders situeren de maatregel in een reeks van budgettaire strafmaatregelen tegen Ierland sinds dat land in 2010 financieel werd bijgesprongen door de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds.

Murphy en één van de andere arrestanten zit nog steeds vast.

Zijn collega-parlementslid Joe Higgins noemt de arrestaties "erover" en een verspilling van middelen voor de politie. Hij kondigde een hernieuwing en intensivering van de campagne tegen de "gehate taks" aan.