Ierse minister van Financiën Donohoe nieuwe voorzitter eurogroep

Archiefbeeld. De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe is de nieuwe voorzitter van de eurogroep
AFP Archiefbeeld. De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe is de nieuwe voorzitter van de eurogroep
De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. In twee stemrondes versloeg hij donderdag zijn twee tegenkandidaten: de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna.

Na de eerste ronde trok Gramegna zich terug uit de race, zodat het in de tweede ronde op een rechtstreeks duel tussen Donohoe en Calviño aankwam. Ietwat verrassend trok niet de Spaanse, die onder meer de steun had van Duitsland, maar wel de Ier aan het langste eind.

In de eerste ronde stemden de Benelux-landen nog alle drie voor Gramegna. In de tweede ronde kozen ze en bloc voor Donohoe. Het ziet er dan ook naar uit dat de steun van België, Nederland, Luxemburg en andere kleine landen bepalend is geweest voor de zege van Donohoe, luidt het in Europese kringen.

Tegenstander van digitaks

De centrumrechtse Donohoe (45) is een politicus van Fine Gael, een partij die lid is van de Europese Volkspartij en tot voor kort met Leo Varadkar ook de Ierse premier leverde. Donohoe is sinds 2017 minister van Financiën en was daarvoor onder meer minister van Transport. Als voorzitter van de eurogroep, het informele overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone, zal hij mee het Europees relanceplan moeten uitvoeren.

Van Donohoe is bekend dat hij voorstander is van een vennootschapsbelasting van 12,5 procent en tegenstander van een digitaks voor bedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple, standpunten die hem zeker niet overal in dank worden afgenomen. In zijn thuisland zijn niet toevallig de Europese hoofdzetels gevestigd van de grote Amerikaanse technologiebedrijven.

Met steun van België

Donohoe volgt als eurogroepvoorzitter de Portugees Mario Centeno op. In de eerste ronde van de voorzittersverkiezing stemden de Benelux-landen donderdag nog alle drie voor de Luxemburger Gramegna. In de tweede ronde kozen ze en bloc voor Donohoe. Het ziet er dan ook naar uit dat de steun van België, Nederland, Luxemburg en andere kleine landen bepalend is geweest voor de zege van Donohoe.

Belgisch minister van Financiën Alexander De Croo schetst in een reactie de uitdagingen die Donohoe te wachten staan tijdens zijn 2,5 jaar durend mandaat. Hij “zal de komende maanden en jaren bruggen moeten slaan en de steriele stellingenoorlog tussen Noord en Zuid-Europa moeten overstijgen”. Met de coronacrisis en de brexit is een sterke, Europese aanpak meer dan ooit cruciaal, zegt De Croo.

Wat de brexit betreft, is het volgens De Croo “goed om met Donohoe een eurogroep-voorzitter te hebben die vanuit zijn eigen nationale ervaring sterk vertrouwd is met de impact van de brexit”. De Ier is ook de juiste voorzitter om de herziening van de begrotingsregels in goede banen te leiden, zegt De Croo. “We moeten de concurrentiekracht van onze Europese economie aanvuren en er moet meer ruimte komen voor investeringen. Dat nieuwe evenwicht zal voor een belangrijk deel bepalen hoe het Europees herstel er zal uitzien.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.