Iers parlementslid wekt woede met vreemde video op gedenkdag moordaanslag

Twitter
Een Iers parlementslid heeft in het Verenigd Koninkrijk de woede gewekt van veel mensen nadat hij een video op sociale media plaatste. Daarin is hij te zien met een brood van het merk Kingsmill op zijn hoofd, meldden Britse media.

Barry McElduff van de nationalistische Ierse politieke partij Sinn Fein plaatste de video vrijdag op Twitter, op de gedenkdag van het zogenoemde Kingsmill massacre.

Op 5 januari 1976 werden in het plaatsje Kingsmill tien protestantse medewerkers van een textielbedrijf doodgeschoten toen ze op weg waren naar huis. Volgens de politie was de moordpartij het werk van leden van het Ierse Republikeins Leger (IRA). Het is een van de bloedigste incidenten van de 'troubles', de strijd tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland. 

Sinn Fein wordt beschouwd als de politieke tak van de IRA.

McElduff heeft zijn excuses aangeboden en had zich naar eigen zeggen niet gerealiseerd dat het broodmerk aan de moordpartij zou worden gelinkt. Politie onderzoekt de tweet.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jorgen Hartogs

    Noord-Iers parlementslid. Hij is verkozen voor het parlement in Westminster in de UK waar hij, net als de andere SF MPs, geen plaats neemt.

  • Nick Huyretles

    “had zich naar eigen zeggen niet gerealiseerd dat het broodmerk aan de moordpartij zou worden gelinkt.” Denkt hij nu echt dat iemand die onzin zal geloven?