Iers dorp heeft na meer dan 30 jaar opnieuw een volwaardig strand

Twitter
Meer dan 30 jaar geleden verdween het strand van het dorp Dooagh op het grootste eiland van Ierland, Achill. Voor de eerste keer sinds 1984 is er sinds enkele weken opnieuw een strand nabij het Ierse dorp.

Tijdens de lente van 1984 verdween het strand na enkele grote stormen. Het zand werd door de golven weggespoeld. Het enige dat overbleef waren enkele rotsen. Verschillende hotels en cafés moesten hierdoor hun deuren sluiten.

Tijdens de getijden van vorige maand is er op tien dagen tijd honderdduizend ton zand op het strand gedumpt. Hierdoor ligt er nu nabij het dorp Dooagh een prachtig strand, met zand, van wel 300 meter lang.

De lokale bevolking is verheugd met hun nieuw stukje strand en hoopt dat het lang genoeg kan blijven zodat het strand bij een volgende inspectie de blauwe vlag krijgt. Het strand voldeed hiervoor niet aan deze criteria.

"Het is leuk dat de inwoners hun strand terug hebben"

"Het strand is er altijd geweest", vertelt Sean Molloy, de manager van Achill Toerisme. "Tijdens de periode van 1984 tot 1985 waren er verschillende stormen waardoor het strand volledig werd weggespoeld.
Dit jaar in april tijdens een koude periode kwam de wind van het noorden. Het moet geërodeerd materiaal bevat hebben."

Volgens Molloy zou het grootste deel van het zand in ruim een week gedeponeerd zijn. "Het is leuk dat de inwoners hun strand terug hebben", vertelt de manager. "Het is een geweldig voorbeeld van de kracht van de natuur en hoe een kust in enkele dagen volledig kan veranderen."

Restauranthouder en lokale inwoner Alan Gielty vertelt dat er dankzij het vernieuwde strand een groeiende toestroom is van toeristen. "Verschillende toeristen hebben het verhaal gelezen in de krant en vinden hun weg terug naar ons dorp."