Ierland opnieuw naar stembus voor Verdrag van Lissabon

UNKNOWN

Ierland moet voor eind oktober 2009 een nieuw referendum organiseren over het Verdrag van Lissabon. Dat staat in een tekst die vandaag op de top van de Europese Unie moet worden goedgekeurd. De Ieren wezen dat verdrag in juni 2007 al een keer af, waardoor de EU in een crisis kwam.

Toegevingen
In de hoop dat de Ieren het Verdrag deze keer wel goedkeuren, werden hen enkele toegevingen gedaan. Eén van de consessies is dat ze hun Europese commisaris mogen behouden. Of de top ingaat op de andere eisen van de Ieren, zoals het behoud van hun abortuswet en hun militaire neutraliteit, is nog niet duidelijk. Het Verdrag van Lissabon moet de besluitvorming in de EU stroomlijnen en de rol van de EU in de wereld versterken.

Opnieuw 'nee' stemmen
De Ieren die in juni 2007 tegen het Verdrag stemden, beweren de nieuwe tekst opnieuw te zullen verwerpen, welke garanties ze ook krijgen. Volgens een peiling zal 43 procent van de Ieren tijdens een tweede referendum 'echter ja' stemmen als ze de zekerheid krijgen dat Ierland zijn Europese commissaris behoudt. (novum/ap/adb)

UNKNOWN