Ierland houdt nieuw referendum om straf op blasfemie uit grondwet te halen

Mensen vieren de uitkomst van het referendum over de legalisering van abortus.
EPA Mensen vieren de uitkomst van het referendum over de legalisering van abortus.
Ierland zal in oktober een referendum houden om de straf die op blasfemie staat uit de grondwet te halen. Dat zegt minister van Justitie en Gelijkheid Charlie Flanagan.

De Ierse regering heeft ingestemd met de voorbereiding van een wetsvoorstel dat de straf op godslastering verwijdert uit de grondwet als onderdeel van een verbintenis tot constitutionele hervormingen. Het referendum zal waarschijnlijk op dezelfde dag als de presidentsverkiezingen worden gehouden.

De ministers zien het abortusreferendum van vorige maand als een mijlpaal op het pad naar sociale verandering in het land, dat decennialang een van de meest sociaal conservatieve landen van Europa was. Na het blasfemie-referendum zou eventueel nog een referendum kunnen volgen over de positie van de vrouw thuis.

“Dit is een belangrijke stap voor Ierlands internationale reputatie”, aldus Flanagan. “Als we deze wet uit onze grondwet schrappen, sturen we een sterk signaal uit naar de rest van de wereld dat de wet tegen blasfemie de Ierse waarden niet reflecteert en dat we niet geloven dat zulke wetten zouden moeten bestaan.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Boutsen

  In veel EU landen worden referenda gehouden, waarom nooit in België? Zijn onze politici misschien bang van de mening van het volk?

 • Patrick Moorthamer

  Moeten ze daarom een referendum organiseren, schrapt dat gewoon.

 • Michel Jacobs

  Goh, dan gaat er uiteindelijk toch werk gemaakt worden om uit de middeleeuwen te stappen in Ierland. Blasfemie uit het strafrecht, tjonge, tjonge....

 • Jens van den Broeck

  Wordt over een paar jaar door de Sharia gewoon terug ingevoerd

 • Gert Destoop

  Eindelijk wordt de Ierse Republiek volwassen. Het werd tijd. Maar terwijl het Christendom aan het afkalveren is, begint de Islam zijn opmars in Europa. Niemand buiten uiterst rechts lijkt zich daaraan te storen. Wanneer gaat men hier inzien dat Islam en Westerse waarden totaal niet te verenigen zijn?