Ierland eerste land ter wereld dat afstapt van fossiele brandstoffen

Een mars waarbij geprotesteerd wordt tegen de investeringen van het Ierse nationale staatsfonds in fossiele brandstoffen.
Trocaire Een mars waarbij geprotesteerd wordt tegen de investeringen van het Ierse nationale staatsfonds in fossiele brandstoffen.
De Republiek Ierland wordt het eerste land ter wereld dat haar investeringen in bedrijven met fossiele brandstof verkoopt. Vandaag is een dergelijk wetsvoorstel in het Lagerhuis aangenomen met steun van alle partijen.

In Ierland is een wet goedgekeurd die ervoor zorgt dat de regering al haar investeringen in fossiele energie verkoopt. Het Ierse staatsinvesteringsfonds heeft meer dan € 300 miljoen aan investeringen in fossiele brandstoffen in 150 bedrijven geïnvesteerd.

Het nationale staatsinvesteringsfonds, dat in totaal zo’n 8 miljard euro waard is, zal alle investeringen in olie, gas, turf en kool zo snel als haalbaar is verkopen. Verwacht wordt dat dit binnen vijf jaar zal gebeuren.

Het wetsvoorstel werd vandaag in het Lagerhuis aangenomen en verwacht wordt dat het ook snel door het Hogerhuis zal passeren, wat betekent dat het voor het einde van het jaar wet zou kunnen worden.

Voorstanders van de desinvestering zeggen dat de bestaande bronnen voor fossiele brandstoffen al veel groter zijn dan kunnen worden verbrand zonder een catastrofale klimaatverandering te veroorzaken en dat het verkennen en produceren van meer fossiele brandstoffen daarom moreel onjuist is en economisch riskant. Sommige critici beweren echter dat het effectiever zou zijn om aandeelhouder te blijven en bedrijven met fossiele brandstoffen te overtuigen om te veranderen.

"Goed nieuws"

Éamonn Meehan, directeur van de internationale ontwikkelingsorganisatie Trócaire, is blij met de ontwikkelingen: "Vorige maand was Ierland het op een na slechtste Europese land voor klimaatactie, dus het aannemen van deze wet is goed nieuws. Vandaag heeft het Oireachtas [het Ierse parlement] een krachtig signaal afgegeven aan de internationale gemeenschap over de noodzaak om de geleidelijke eliminatie van fossiele brandstoffen te versnellen."
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Pieter Schiettecatte

  Ludo, een CO2 molecule heeft trillingsmodes in het infrarood. Het kan dus m.a.w. warmte/IR eenvoudig opslaan (en heruitzenden). Bij zeer lage concentraties is dit effect al uitgesproken. Zonder CO2 lag de gem. temperatuur hier onder vriespunt van water, je kan je dus voorstellen wat deze recente verdubbeling teweeg kan brengen.

 • marc verleysen

  Ludo Van Nuffelen, inderdaad, maar de media verzwijgen dit. Er wordt een drama gemaakt van 400 ppm nu (komende van 280 goed 30 jaar geleden), maar niemand zegt erbij dat de gemiddelde waarde (over miljoenen jaren gemeten) 1600 ppm is en toen was er GEEN verbranding van fossiele brandstoffen. We zitten dus thans slechts op 1/4 van de gemiddelde hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.

 • Ludo Van Nuffelen

  Volledig overbodig en nefast voor de Ierse economie....CO2 is NIET het probleem..zolang niemand míj kan uitleggen hoe één CO2 molecule 2499 molecule lucht gevoelig kan opwarmen want dat is waar wij over spreken als we spreken over 400 ppm!!!

 • ronny cuypers

  Als ze dan al die vrijgekomen gelden gaan investeren in laadpunten voor elektrische auto's en in de duurzame productie van elektriciteit is het prima.

 • Anne Onsia

  Hoe maken ze hun elektriciteit? Juist! Door het verbranden van fossiele brandstoffen of afval... wat een zever allemaal. 60% van hun co2-uitstoot komt uit elektriciteitsproductie! Elektriciteit is een erg vuile brandstof mensen, wordt wakker!!