IEA: “Meer wereldwijde investeringen in energie nodig”

Windmolens en zonnepanelen in San Bernardino in de Amerikaanse staat Californië.
EPA Windmolens en zonnepanelen in San Bernardino in de Amerikaanse staat Californië.
Er zijn meer investeringen nodig in energieprojecten, zowel in traditionele sectoren als olie en gas als in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie. Dat concludeert het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Uit het investeringsrapport van het IEA blijkt dat vorig jaar wereldwijd 1,8 biljoen dollar (zo'n 1,6 biljoen euro) werd geïnvesteerd in de sector. Dat is gelijkaardig met de investeringen in 2017. De grootste groei vond plaats in de VS, waar geld werd gepompt in schaliegas - aardgas dat gewonnen wordt uit een gesteente dat bestaat uit geharde klei - maar ook in elektriciteitsnetwerken. De meeste investeringen vinden evenwel nog steeds in China plaats. 

Het Energieagentschap ziet vooralsnog weinig signalen dat er een substantiële verschuiving is van kapitaal richting duurzame energiebronnen en energie-efficiëntie. "De wereld investeert niet genoeg in traditionele bevoorrading om de consumptiepatronen van vandaag op peil te houden, en evenmin wordt er genoeg geïnvesteerd in propere energietechnologie om van koers te veranderen", aldus IEA-topman Fatih Birol.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.