Identieke tweeling met elk andere seksuele geaardheid trekt onderzoekers aan

Facebook
Wetenschappers vonden de 29-jarige identieke tweeling Sarah Nunn en Rosie Ablewhite erg interessant om te onderzoeken. De twee zussen hebben hetzelfde DNA, zijn grootgebracht in hetzelfde gezin en in dezelfde omgeving, maar Sarah is hetero, Rosie lesbisch. De studie, met nog 55 andere tweelingen van verschillende seksuele geaardheid, is controversieel.

Jongens die bij de tweeling Sarah en Rosie over de vloer kwamen, speelden destijds het liefst met Rosie, die dol was op voetbal en videogames. Maar toen het vriendje van Rosie een kus wou stelen, gaf ze niet thuis, Sarah wél. "Ik ben eigenlijk dezelfde", hielp Sarah haar zus. "Kus mij maar."

Gerulf Rieger en Tuesday Watts van de universiteit van Essex bestudeerden Rosie en Sarah samen met nog 55 andere gelijkaardige tweelingen met telkens van elkaar verschillende seksuele oriëntaties. De onderzoekers wilden nagaan wat de invloed van de complexe werking van genen in combinatie met de opvoedingsomgeving op de seksualiteit is, en wanneer de seksuele geaardheid zich manifesteert.

Voor hun publicatie in het tijdschrift Development Psychology gebruikten Rieger en Watts door de 56 tweelingen opgestuurde foto's uit hun kindertijd. Derden, die het opzet van de studie niet kenden, kregen de beelden voorgeschoteld om te zien of ze op basis van kledij en speelgoed konden uitmaken hoe en wanneer de tweelingbroers en -zussen elk hun eigen seksualiteit ontwikkelden.

Facebook

Die aanpak is omstreden. De bewering dat seksualiteit te linken is aan specifieke genderaspecten kan worden geïnterpreteerd als het bevestigen van, voor sommigen schadelijke, stereotypen rond het aangeboren gedrag van jongens en meisjes.

Dat neemt niet weg dat in het geval van Sarah en Rosie de foto's toch een aantal van die stereotypen bleken bloot te leggen. Als peuter is Sarah bijvoorbeeld te zien in een jurk en spelend met een Barbiepop, terwijl Rosie in Supermanpak op de schommel zit. Op iets latere leeftijd verkleedde Sarah zich als Wilma van The Flintstones, Rosie als Fred. De voorkeur van Rosie ging over het algemeen in haar jonge jaren meer uit naar jongensachtige kledij.

Facebook

Uit het onderzoek bleek dat er vanaf zes jaar bij de meisjes en vanaf acht jaar bij de jongens duidelijke verschillen merkbaar waren in de perceptie van de proefpersonen. Dat is lang voor de puberteit. Dr. Rieger sluit daarbij uit dat de oorzaak in de genen te zoeken is: "Dit toont aan dat er al vroeg, in de vroege omgeving, iets is, dat niets te maken heeft met genen maar wel een ongelooflijke invloed op de seksuele geaardheid kan hebben." 

Ook opvoeding is geen bepalende factor, volgens Rieger. Voor hem moet de verklaring gezocht worden in iets wat nog vóór de geboorte plaatsvindt. "Prenatale hormonen zijn dé topkandidaat", zegt hij. "Onze theorie is dat, zelfs al zijn tweelingen identiek, er in de baarmoeder toch iets verschillends kan gebeuren. Ze kunnen elk anders gevoed worden, met verschillende doses hormonen."
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Dekoninck

  Hm, ja kan niet tegen homosexuelen zijn, maar als je het kon voorkomen maak je voor hen het leven wel een stuk eenvoudiger.

 • Carla Van Geel

  De hormonen toegediend tijdens de voeding in de baarmoeder is een heel interessante oorzaak.Eventueel ook bij één kind dat door een of andere omstandigheid meer of minder hormonen opneemt. Bij verder onderzoek kan dan de volgende stap opvolging en aanpassing daarvan zijn. Veel mensenleed en in sommige landen zelfs doodstraf vermijden door voor de geboorte in te grijpen is geniaal.

 • Pieter Verhulst

  Ik ken mensen die niet genetisch met mekaar te maken en dezelfde seksuele geaardheid hebben, moeten we dat ook niet eens onderzoeken. Ik denk dat we daar ook nog een hoop geld in kunnen verkwisten. LoL.

 • johan De Coninck

  Grappig hoe de Post Modernists en social constructivists wetenschapsontkenners worden wanneer de wetenschap zekere stereotypes bevestigd en de basis van hun ideologie er volledig onderuithaalt en hoe ze dan research en wetenschap beginnen te diaboliseren.

 • Guy Malfait

  Is trouwens heel opmerkelijk dat er bij eeneiige tweelingen veel vaker een homosexueel persoon zit dan bij andere mensen