ICT-debacle kost Nederlands ziekenhuis 24 miljoen

THINKSTOCK
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Nederland heeft door de mislukte invoering van het elektronisch patiëntendossier al tot ruim 24 miljoen euro schade geleden. Vanwege een afspraak in het contract met de leverancier hoeft het ziekenhuis in 's Hertogenbosch niet te rekenen op meer dan 1,5 miljoen euro schadevergoeding.

In totaal vier ziekenhuizen ruziën met het Portugese softwarebedrijf Alert over de mislukking van het softwareproject. Het gaat behalve het Jeroen Bosch Ziekenhuis om het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, Bernhoven in Uden en het Atrium MC in Zuid-Limburg.

Een woordvoerster van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vertelde vandaag dat de feitelijke schade is berekend. Het gaat bijvoorbeeld om noodoplossingen zoals opslag van dossiers en extra personeelskosten (bodes). Het ziekenhuis zegt dat het schadebedrag niet meer stijgt en is opgevangen. Het bedrag is als verlies meegenomen in de jaarrekening.

Alert is het niet eens met de berekening en zegt onder andere dat het ziekenhuis probeert te profiteren door kosten op te voeren voor een nieuw systeem dat wel aan de eisen voldoet.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis verloor eerder een rechtszaak over schadevergoeding, maar kreeg deze week in hoger beroep gelijk. Het gerechtshof gaat tot een maximum van 1,5 miljoen euro beslissen over een schadevergoeding.