Icoon van de opstand of gewelddadige onruststookster? Ahed Tamimi (17) riskeert jarenlange celstraf voor slagen aan Israëlische soldaten

Rv
Voor een Israëlische militaire rechtbank is vandaag het proces gestart tegen de 17-jarige Ahed Tamimi. Het Palestijnse tienermeisje staat terecht omdat ze Israëlische soldaten geslagen heeft. De rechter besliste dat de zittingen zullen plaatsvinden achter gesloten deuren. Rechtse Israëlische politici eisen een levenslange celstraf, in de praktijk riskeert ze maximaal 10 jaar achter tralies. Het proces dreigt maanden aan te slepen. 

Tamimi werd in december gearresteerd na een incident in het dorp Nabi Saleh nabij Ramallah. Op een video, die zich snel op sociale media verspreidde, is te zien hoe ze twee Israëlische soldaten slaat na een demonstratie in haar dorp op de Westelijke Jordaanoever.  Zij blijven echter stoïcijns kalm, allicht ook omdat ze weten dat ze gefilmd worden.

Tamimi verzet zich al sinds haar elfde openlijk tegen de Israëlische soldaten. Deze keer was ze nog kwader omdat haar neef een rubberkogel in het gezicht gekregen had. Mohammad zou als gevolg daarvan drie dagen lang in coma liggen. 

Eerder waren al een oom en een neef van haar gedood, haar moeder werd door soldaten in het been geschoten. Veel Palestijnen zien het meisje als een icoon van de opstand tegen de Israëlische bezetting, Israëlische politieagenten beschouwen haar als een "gewelddadige onruststookster".

Ahed Tamimi (R).
AFP Ahed Tamimi (R).

Amnesty International eist de onmiddellijke vrijlating van de activiste. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het schouwspel niet meer dan een "wanhopige poging om Palestijnse kinderen te intimideren".

"Ze is geen klein meisje, ze is een terroriste", liet de minister van Cultuur Miri Regev dan weer verstaan. "Het wordt tijd dat mensen zoals zij opgesloten worden, zodat ze zich niet langer racistisch kunnen gedragen tegenover de staat Israël."

Journalisten moeten zaal verlaten
De rechter oordeelde bij de start van het proces dat de zittingen achter gesloten moeten plaatsvinden "om de minderjarige te beschermen". Alle aanwezige journalisten en diplomaten kregen het bevel om de zaal te verlaten. 

De tiener moet zich verantwoorden voor in totaal twaalf aanklachten. Het gaat onder meer om geweld en het aanzetten tot geweld, om het incident op de videobeelden en ook om eerdere incidenten.

"Onrechtvaardig voor Palestijnen"
Gaby Lavsky, de Israëlische advocate van het tienermeisje, had voor de start van het proces al verklaard dat het Israëlische rechtssysteem onrechtvaardig is voor Palestijnen. "De militaire rechtbank is een bezettingsrechtbank die de Palestijnen bestraft die zich tegen de bezetting verzetten", klonk het.

De arrestatie van Tamimi heeft nog tot meer kritiek op het Israëlische rechtssysteem geleid. Volgens de Israëlische ngo B'tselem, die schendingen van de mensenrechten van Palestijnen aanklaagt, zitten er meer dan 300 Palestijnse minderjarigen in Israëlische gevangenissen. Israël zondigt daarmee tegen de nochtans ondertekende Conventie over de Rechten van het Kind.
45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Wim Tytgat

  Hoop dat ze vrij komt, ik zou hier eens op iemands erf moeten begeven. Dan nog een soldaat van ander land. Een land geschonken door het Westen zonder de bevolking iets te zeggen had. Is dit wat je bedoeld met u geschiedenis,Jef klabas? Dat Israël vroeger Palestina was.

 • danny buyse

  @Jef Klabas, Israël zorgt voor beveiliging van eigen volk?? Door altijd maar meer en meer nederzettingen te bouwen op Palestijns grondgebied! Het is niet alleen de geschiedenis maar ook het nu dat telt want dat wordt ook geschiedenis!

 • freddy depaepe

  doe dat eens met een soldaat van is

 • Jef Klabas

  Israël de bezetter? De arabieren dachten israël onder de voet te lopen en zijn mislukt en Israël zorgt beveiliging van eigen volk dus leer eerst de geschiedenis alvorens oproer te maken!

 • Nordin Tarhach

  Wie dat meisje slecht praat is een lafaard die direct zijn eigen land zou laten bezitten zonder verzet en zijn mede landgenoten die zich wel verzetten een terrorist zou noemen en hen zou verraden . ERWIN VAN SANT Hoop dat je vrienden en familie weten wat voor een persoon je bent .