Iconisch schilderij David Hockney verkocht voor recordbedrag van 90,3 miljoen dollar

AFP
Het iconische schilderij uit 1972 “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” van de Britse kunstenaar David Hockney is gisteren in veilinghuis Christie’s in New York verkocht voor een recordbedrag van bijna 80 miljoen euro (90,3 miljoen dollar). Daarmee is David Hockney nu de duurste nog levende kunstenaar. 

De opbrengst oversteeg de verwachtingen. Er werd geschat dat het werk voor 80 miljoen dollar onder de hamer zou gaan. Twee enthousiaste kopers deden de prijs de hoogte in schieten. 

Het werk van Hockney heeft het vorige record gebroken dat op naam stond van kitschkunstenaar Jeff Koons. Zijn ‘Balloon dog (orange)’ ging in 2013 voor 58 miljoen dollar onder de hamer, eveneens bij Christie’s. Hockney’s vorige record op een veiling was 25 miljoen euro. 

“Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” is een van Hockney’s beroemdste schilderijen. Het toont een man in een roze blazer in een idyllisch heuvelachtig landschap die aan de rand van een zwembad peinzend toekijkt terwijl een andere man zwemt. 

Het werk zou in het bezit zijn geweest van de Britse miljardair Joe Lewis. Christie’s heeft de identiteit van de koper niet bekendgemaakt. Hij bracht zijn bod uit via de telefoon. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Men moet zijn werken in het echt zien om te beseffen wat voor unieke en goede artiest hij is.

  • Sander Clijsters

    Die kunstenaar zal wel door de grond zakken denk ik. Hij had het verkocht 18 000 euro dacht ik gelezen te hebben. Die koper verdient er nu dik aan.

  • Edmond Dillien

    Bij ons thuis zeiden ze altijd " 't is wat dat de zot er aan uitgeeft wat dat de waarde bepaald" , een rose steen voor 35 miljoen van de week en nu een stuk canvas met wat olieverf er op 90 miljoen, ik heb nog een paar schilderijen van de buurman van mijn grootvader al wat ik nu nog mankeer is die spreekwoordelijke zot, he.