IAEA: “Geen stralingsgevaar door branden bij Tsjernobyl”

Bosbranden teisteren al weken de ontruimde brede regio rond Tsjernobyl. De gebieden zijn verlaten sinds de kernramp van 1986.
REUTERS Bosbranden teisteren al weken de ontruimde brede regio rond Tsjernobyl. De gebieden zijn verlaten sinds de kernramp van 1986.
De straling die vrijkomt door branden in de buurt van de voormalige kerncentrale Tsjernobyl vormt "geen gevaar voor de menselijke gezondheid". Dat zegt het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA, dat zich baseert op gegevens die zijn aangeleverd door Oekraïne.

In de brede bosrijke omgeving rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 de kernramp plaatsvond, woeden al geruime tijd branden. De grootste vlammenzee is eerder deze maand geblust, maar er zijn nog wel kleinere brandhaarden in het gebied.

Activisten vrezen dat radioactieve deeltjes kunnen vrijkomen als besmette bomen of planten in vlammen opgaan. De IAEA bevestigt dat het stralingsniveau op sommige plaatsen licht is gestegen, maar dat zou niet gevaarlijk zijn voor mensen.

Lees ook: Amper vooruitgang bij bluswerken bosbranden Tsjernobyl

De sarcofaag die rond de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl is gebouwd.
REUTERS De sarcofaag die rond de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl is gebouwd.
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marieke Marcelis

  Geen gevaar. Ja dat geloven we nu blindelings si. De documentaire over Tsjernobyl gezien? Amai dan weet je hoe hard ze alles verdraaid en in de doofpot hebben gestoken ze nemen ons echt voor dwazen

 • nadine Nadine Martin

  Wie gaat dat nu nog geloven , ze doen niets liever dan alles geheim houden ...

 • ronny meuris

  Toch normaal, hier Is er bij een industriële brand ook nooit gevaar voor de volksgezondheid.

 • Danny Bottelier

  Ten tijde van de ontploffing was er ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Armand Pien moest erover zwijgen in zijn weerpraatje. Nadien mochten er geen groenten uit de eigen tuin gegeten worden.

 • Stefaan De Vos

  Dat hebben we eerder in april en mei van 1986 gehoord. Terwijl we nu ook weer wachten op een zeer belangrijke persconferentie die zal worden gegeven wanneer de meeste Belgen in bed liggen en die morgen in de kranten amper beslag zal kunnen krijgen. Proficiat politici.