Hypnose moet Russische homo's "genezen"

Een homorechtenactiviste wordt meegenomen door de politie tijdens een betoging in Sint-Petersburg.
AP Een homorechtenactiviste wordt meegenomen door de politie tijdens een betoging in Sint-Petersburg.
Homoseksuelen in Rusland hebben het niet gemakkelijk. Obscure psychotherapeuten en predikanten bieden er controversiële behandelingen aan om hen van de "ziekte" te verlossen. Dat meldt BBC Russia.

Nog maar recent raakte bekend dat homoseksuelen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië massaal vervolgd worden omwille van hun geaardheid, of er sluimeren al nieuwe geruchten over homofobe wanpraktijken in het land. Homoseksuelen ondergaan er naar verluidt louche behandelingen die hen moeten "genezen". 

Psychotherapeut Yan Goland is een "expert" op het vlak. Hij beweert zelf al 78 homoseksuelen en acht transseksuelen te hebben genezen met zijn onconventionele behandeling. Die bestrijkt achttien maanden en verloopt in drie stadia. 

Seks
In een eerste stadium probeert dokter Goland de lust van de patiënt voor personen van hetzelfde geslacht te doen wegebben. Hypnotherapeutische sessies die tot acht uur lang kunnen duren, moeten hem daarbij helpen. 

In een tweede stadium leren homoseksuelen het andere geslacht kennen. Dokter Goland spoort zijn patiënten aan om vrouwen rondom hen seksueel te objectiveren. "Wanneer ze de sessie verlaten, spoor ik hen aan om alle jonge vrouwen die ze tegenkomen op straat eens goed te bekijken. Ze moeten dan uitmaken welke vrouwelijke posturen hen het best bevallen."

Een derde stadium is het summum van het bekeringsproces: de homoseksuelen moeten dan seks hebben met een persoon van het andere geslacht. Yuri, die de behandeling onderging in de jaren 90, noemt het "een traumatische ervaring".

Rusland schrapte homoseksualiteit op vraag van de World Health Organization van een lijst met erkende psychische aandoeningen. Toch is de situatie van homoseksuelen in het land er nog niet op vooruitgegaan. Gisteren nog vroeg de Duitse bondskanselier de Russische president Poetin om "zijn invloed te laten gelden en de rechten van minderheden in zijn land te beschermen".