Huurprijzen in Berlijn voor vijf jaar bevroren om oververhitte markt aan te pakken

Berlijn, bekend om z'n beschilderde huizen, bevriest de huur voor vijf jaar.
Shutterstock Berlijn, bekend om z'n beschilderde huizen, bevriest de huur voor vijf jaar.
Het bestuur van de Duitse hoofdstad Berlijn heeft besloten een huurplafond in te voeren. De huren mogen in vijf jaar lang niet worden verhoogd.

De huren stijgen al geruime tijd fors en veel inwoners klagen dat de stad te duur wordt en ze naar elders moeten verhuizen. Het was aanvankelijk de bedoeling dat het huurplafond er pas in 2020 zou komen, maar nu wordt de huur van 1,5 miljoen Berlijnse woningen feitelijk al meteen bevroren.

Katrin Lompscher, senator stadsontwikkeling en wonen, zegt op Twitter blij te zijn dat de Senaat met het plan heeft ingestemd. “Met deze nieuwe wet willen we een einde maken aan de grote huurstijgingen van de afgelopen jaren en de overhitte huurmarkt in Berlijn kalmeren.”

Linkse coalitie

De oppositie en huiseigenaren bestrijden de maatregel als een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht. De stad wordt sinds eind 2016 bestuurd door een linkse coalitie gevormd door de SPD, de Groenen en Die Linke onder leiding van burgemeester Michael Müller (SPD).

Voorafgaand aan het besluit van de Senaat waren er volgens de Berlijnse Huurvereniging opvallend veel huren verhoogd.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lennert Van Betten

    Mooi zo, gedaan voor vermogenden om burgers uit te zuigen met woekerprijzen. En neen we hebben uw woning niet nodig, als het zo verlieslatend zou zijn zou elke verhuurder zijn panden al verkocht hebben.

  • Johan Vervaeck

    Wat wil men eigenlijk. Betaalbare huurprijzen, iedereen een goed geïsoleerde en luxueuze woning aanbieden, zomaar? Eén maal zal men zichzelf tegenkomen en zullen de socialisten niet genoeg huizen kunnen voorzien voor hun trouwe volgelingen. Natuurlijk zullen ze proberen het geld van de betere middenklasse af te nemen om hun "armen" te bevredigen.

  • Krysia ostrega

    Deze maatregel mogen ze hier ook toepassen ,mensen kunnen niet meer waardig leven door de torenhoge huurprijzen die jaarlijks omhoog gaan!