Hutu-rebellen stellen voorwaarden voor verplaatsing

AP
In het raam van de onderhandelingen om de hutu-rebellen te verplaatsen wil Kinshasa tegelijkertijd het probleem van de rebellen en de relaties met Rwanda oplossen. De 'Forces démocratiques de Libération du Rwanda' (FDLR) hebben voorwaarden gesteld.

Zo eisen de FDLR 250.000 tot een miljoen dollar van de regering in Kinshasa die hen was beloofd bij de publicatie van de 'Verklaring van Rome' op 31 maart 2005. Toen hadden de rebellen verklaard niet meer naar de wapens te grijpen, te aanvaarden naar Rwanda terug te keren of zich verder van de grens te verwijderen en de volkerenmoord te veroordelen. Maar slechts enkele tientallen Rwandese rebellen zijn naar hun land teruggekeerd.
 
Een andere voorwaarde van de FDLR is dat Kinshasa het bewind in Kigali ervan overtuigt rechtstreekse onderhandelingen met hen aan te knopen. Volgens gelijkluidende bronnen onderhandelt van Congolese zijde en als gezant van Kabila de Belg Jean-Pierre Breyne, een officier op rust en vroegere adviseur van de Belgische ex-minister van Defensie André Flahaut.
 
Luidens de site AfroAmericaNetwork zou het initiatief voor de onderhandelingen uitgaan van de regering in Kigali. De FDLR gelden als de belangrijkste factor van onveiligheid in het Gebied van de Grote Meren. (afp/adv)