Human Rights Watch wil mensenrechtenwaarnemer voor Libië

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft donderdag de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties opgeroepen, de "ernstige, voortdurende schendingen" door milities in Libië te veroordelen en een onafhankelijke deskundige aan te stellen om die schendingen in kaart te brengen.

"De oorlog (in Libië) is weliswaar gedaan, maar sommige milities begaan ernstige misdaden en, blijkbaar, misdaden tegen de menselijkheid", zei Julie de Rivero, directrice van HRW Genève. "Voor de VN-Mensenrechtenraad is het nog veel te vroeg om de zaak als gesloten te beschouwen."
 
Tijdens de huidige zitting van de Raad komt de kwestie-Libië op tafel. Naar verwachting zal de Raad volgende week een resolutie betreffende het land aannemen. Maar HRW stelde vast dat de door de Libische overgangsregering aan de Raad voorgestelde ontwerp-resolutie "bedroevend zwak" is. Zo heeft de tekst het enkel over "nota nemen" en "aanbevelen".
 
Human Rights Watch heeft in Libië onder andere martelpraktijken vastgesteld, moordpartijen en de gedwongen verhuizing van ongeveer 35.000 mensen uit het stadje Tawergha en uit de dorpen Tomina en Kararim.