Human Rights Watch: “Door CIA gesteunde Afghaanse troepen pleegden oorlogsmisdaden”

Uit een rapport blijkt dat Afghaanse troepen, die gesteund werden door de CIA, oorlogsmisdaden en andere gruweldaden hebben gepleegd.
REUTERS Uit een rapport blijkt dat Afghaanse troepen, die gesteund werden door de CIA, oorlogsmisdaden en andere gruweldaden hebben gepleegd.
Afghaanse troepen die gesteund werden door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben oorlogsmisdaden en andere gruweldaden gepleegd tijdens operaties. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag in een rapport.

Het rapport, dat veertien gevallen tussen eind 2017 en midden 2019 onderzocht, heeft ontdekt dat paramilitaire troepen burgers gedood hebben tijdens nachtelijke operaties, gevangenen hebben doen verdwijnen en medische faciliteiten hebben aangevallen. HRW heeft de Amerikaanse en Afghaanse overheid gevraagd om de paramilitaire activiteiten te staken.

"Bij het opvoeren van operaties tegen de Taliban heeft de CIA het voor gewelddadige Afghaanse troepen mogelijk gemaakt gruweldaden, waaronder buitengerechtelijke executies en verdwijningen, te plegen", verklaart Patricia Gossman, mededirecteur voor Azië bij HRW.

Sinds 2001 handhaaft de CIA een antiterreuroperatie in Afghanistan die parallel loopt aan de Amerikaanse militaire operatie, aldus het rapport. Het is Afghaanse paramilitaire troepen blijven rekruteren, uitrusten, trainen en inzetten in de jacht op Al Queda en de taliban, en sinds 2014 op militanten van terreurgroep Islamitische Staat.

Slachtoffers

Een paramilitaire eenheid doodde in augustus acht mensen die tijdens het Offerfeest bij familie op bezoek gingen in de provincie Paktia. In juli vielen troepen een ziekenhuis in de provincie Wardak binnen omdat het ziekenhuis naar verluidt talibanmilitanten verzorgd zou hebben. Daarbij doodden ze twee zorgverleners, een bewaker en een laborant.

Tijdens de eerste negen maanden van 2019 documenteerde de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) meer dan 2.500 burgerslachtoffers en meer dan 5.600 gewonden. Volgens het rapport waren pro-overheidstroepen verantwoordelijk voor 1.149 burgerslachtoffers en bijna 1.200 gewonden. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludovic De Beuckeleer

  wanneer gaat human right watch eens beseffen dat die soldaten niet tegen een regulier leger vechten maar tegen een tegenstander die veel erger is dan henzelf.

 • Frans Peeters

  En wie wist dit nog niet?

 • frans Venloo

  De VS Turkeye Rusland ze plegen het allemaan onder de naam oorlog maar ze steken liever h!un kop in het zand en zwijgen dat ze zweten

 • jan wuyts

  Dik in orde tegen de Taliban moet met gelijke wapens gevochten worden.

 • Kamiel Endrijver

  IS wordt ook door landen gesteund, waar halen ze hun geld anders vandaan? Terroristen worden desondanks niet beschouwd als oorlogsmisdadigers maar mensen met psychische problemen. Als het anti-Amerikaanse propaganda is zijn ze er natuurlijk aks de kippen bij om de VS zwart te maken