Human Rights Watch: “Chinese regering vormt internationale bedreiging van mensenrechten”

 Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, stelde vandaag het Wereldrapport 2020 van de organisatie voor.
AFP Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, stelde vandaag het Wereldrapport 2020 van de organisatie voor.
De Chinese regering valt het internationale systeem voor de verdediging van mensenrechten aan, zo zegt Kenneth Roth, de directeur van Human Rights Watch, dinsdag bij de publicatie van het Wereldrapport 2020 van de organisatie. Decennia van vooruitgang waardoor mensen over de wereld vrijuit kunnen spreken, niet voor willekeurige opsluiting en foltering hoeven te vrezen en andere mensenrechten hebben, staan op de helling, voegt Roth er in een mededeling aan toe.

In het 30ste "World Report", dat 652 pagina's telt, bekijkt Human Rights Watch (HRW) de mensenrechten in bijna honderd landen, waaronder Syrië en Jemen, waar het verbod op aanvallen tegen burgers en op het bombarderen van ziekenhuizen flagrant geschonden wordt.

In China ziet de regering van president Xi Jinping volgens Roth toe op een brutale en wijdverbreide onderdrukking. De HRW-directeur verwijst onder meer naar de totale maatschappelijke controle die de staat tracht te verwerven, naar Hongkong en naar de Oeigoeren.

Om internationale tegenwerking tegen de repressie te vermijden, heeft de Chinese regering haar inspanningen substantieel opgevoerd, zegt HRW. Ook wordt Peking het hof gemaakt door regeringen, bedrijven en academische instellingen die achter de mensenrechten staan, maar voorrang geven aan de toegang tot de Chinese markt, goed voor 16 procent van de wereldeconomie.

De Europese Unie heeft het moeilijk om met één stem te spreken, hoewel afzonderlijke regeringen zich soms onomwonden uitspraken, aldus nog de mensenrechtenorganisatie. HRW roept de regeringen wereldwijd op de rangen te sluiten "om de aanvallen van Peking af te slaan en het internationale mensenrechtensysteem te vrijwaren". 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Marien

  Dat land doet waar ze zin in heeft. En zal dit blijven doen zolang Europa en onze bedrijven hun ogen sluiten voor wat daar gebeurt. Iran,Noord Korea enz worden geteisterd door economische straffen . Waarom wordt China niet gestraft

 • Baldr VanHoek

  Wellicht zeker waar maar je kan niet onderuit aan hun realisaties. Net zoals in het Westen. En om daar even op in te gaan, kan je ook even aanstippen dat de mensenrechten van de burger in Europa ook onder attack staan. Hoe verklaar je anders dat democratische partijen totaal zijn weggeslagen samen met de sociale rechten van burgers en inclusief de welvaart is uitgewisseld. Hoe beoordeel je Boris, Trump en andere nationalisten?

 • Jules Vermeers

  Het is een dictatuur met als doel wereldheerschappij, maar de poenscheppers kunnen zich daar rijk boeren op de rug van de gewone Chinees en geen wet die hen in de weg staat, alles mag daar als het maar opbrengt.

 • Denis Stock

  Ze overdrijven weer.

 • Rudy Van Daele

  Men zou beter de chinezen volgen in plaats van altijd dat pamperen en alles te verbloemen.