Hulpverlening in Darfoer in gevaar door overvallen

UNKNOWN

Overvallen op wegtransporten en een gebrek aan fondsen voor luchtvervoer bedreigen de hulpverlening aan de slachtoffers van de burgeroorlog in het West-Sudanese Darfoer.

Overvallen
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) zegt momenteel ongeveer de helft van de hoeveelheid voedsel naar Darfoer te vervoeren die normaliter in deze tijd van het jaar wordt vervoerd, omdat er bijna geen vrachtwagenchauffeurs voor het riskante karwei te vinden zijn. Tot dusver zijn dit jaar 45 WFP-chauffeurs overvallen, van wie 23 nog worden vermist; 37 vrachtwagens zijn zoek.

Voedselkonvooien
De situatie wordt verergerd door het ontbreken van fondsen voor luchttransporten, waardoor deze vorm van vervoer misschien eind maart volledig moet worden gestopt, zei Kenro Oshidari, de WFP-vertegenwoordiger in Soedan. Oshidari sprak van "een situatie zonder precedent".

De voedselkonvooien naar Darfoer overbruggen een afstand van bijna drieduizend kilometer van de Rode Zee naar de woestijnstad El Geneina, bij de grens met Tsjaad. De konvooien worden wel "de langste humanitaire route ter wereld" genoemd. (novum/gb)