Hulporganisaties wijzen op groeiend leed in Somalië

UNKNOWN

Hulporganisaties hebben op de groeiende ellende van de mensen in het door oorlog verscheurde Somalië gewezen. De humanitaire situatie in het Land aan de Hoorn van Afrika wordt steeds schrijnender. Het aantal behoeftigen stijgt, maar de organisaties kunnen hen steeds minder helpen, luidde het in een vandaag gepubliceerde gemeenschappelijke verklaring van 39 groepen, waaronder Oxfam, Save the Children en Care International.

Op de vlucht
Alleen al de hevige gevechten in de hoofdstad Mogadishu drijven elke maand tot 20.000 mensen op de vlucht. "Bijna overal in Somalië heerst angst en onveiligheid." Aanvallen op medewerkers van de hulporganisaties zijn toegenomen. Bevoorradingsposten worden overvallen en geplunderd.

De prijzen van de levensmiddelen stijgen snel, in grote delen van het land heerst droogte. Ongeveer een miljoen mensen zijn nu verdrevenen in eigen land. Reeds in oktober vorig jaar hadden hulporganisaties voor een dreigende humanitaire ramp gewaarschuwd.

Guerrillaoorlog
Soldaten van de overgangsregering hadden begin 2007 met de hulp van Ethiopië islamitische milities uit Mogadishu verdreven. de aanhangers van de islamisten voeren sindsdien een guerrillaoorlog tegen de regeringstroepen en hun Ethiopische bondgenoten. Terwijl de schermutselingen zich aanvankelijk tot Mogadishu beperkten, zijn de gevechten de afgelopen maanden steeds meer naar andere delen van het land overgeslagen. Sinds de val van dictator Mohammed Siad Barre in 1991 heersen in Somalië chaos en geweld. (afp/adv)