Hulp aan Oekraïne werd 90 minuten na telefoongesprek tussen Trump en Zelenski bevroren

De Amerikaanse president Donald Trump.
AP De Amerikaanse president Donald Trump.
Een verantwoordelijke voor de Amerikaanse begroting heeft amper anderhalf uur na het controversiële telefoontje tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski gevraagd om “te wachten” met het overmaken van financiële hulp aan het Oekraïense leger. Dat blijkt uit een e-mail die zondag is gepubliceerd. 

De e-mail maakt deel uit van een reeks berichten die door het Center for Public Integrity, een groep van onderzoeksjournalisten, openbaar werd gemaakt.

Donald Trump is sinds enkele dagen de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die het voorwerp werd van een afzettingsprocedure. De impeachmentprocedure tegen hem startte in september nadat hij tijdens het bewuste telefoongesprek met Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen Democratisch vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Trump wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse hulp aan Oekraïne aan dat verzoek te hebben gekoppeld.

lees verder onder de foto: 

De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski in de marge van een VN-top in september.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump (rechts) en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski in de marge van een VN-top in september.

“Even wachten met overmaken van de beloofde fondsen”

De e-mail van een verantwoordelijke van het Bureau voor Management en Budget (OMB), Michael Duffy, werd op 25 juli 2019 om 11.04 uur verstuurd, 1 uur en 31 minuten nadat Trump en Zelenski hun conversatie hadden beëindigd. “Wilt u, gelet op de instructies die ik heb ontvangen en rekening houdende met het voornemen van de regering om de hulp aan Oekraïne te onderzoeken (...), nog even wachten met het overmaken van de door het ministerie van Defensie beloofde nieuwe fondsen”, schreef hij. “Gezien het gevoelige karakter van dit verzoek zou ik het op prijs stellen om het aantal personen die op de hoogte moeten worden gebracht, strikt te beperken”, luidde het voorts.

In een rapport van 2 december hadden de Republikeinse aanhangers van Trump in het Huis van Afgevaardigden zich al uitgesproken in het voordeel van Duffy. Ze wezen erop dat dergelijke verzoeken “niet ongebruikelijk” zijn, aldus het Center for Public Integrity. De Republikeinse senator Ron Johnson verklaarde zondag op de televisiezender ABC voorts dat de publicatie van de e-mail geen enkel nieuw element toevoegt aan het dossier tegen de president. De Democratische senator Chuck Schumer ziet daarentegen in de e-mail een “explosieve” onthulling. “Indien er niets mis is met het inhouden van de fondsen, waarom wilde Michael Duffey dan dat niemand wist wat hij had gedaan”, klonk het op Twitter.

Zelf heeft Donald Trump altijd volgehouden dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De president omschreef het telefoontje al meermaals als “perfect”. Na de stemming van de twee impeachmentartikels in het Huis van Afgevaardigden foeterde een chagrijnige Trump dat hij het slachtoffer is van een “heksenjacht” en een “poging tot staatsgreep”.

Bekijk ook: Impeachment Trump is een feit. Wat nu?
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk De Graaf

  Het valt wel op dat er in Trump's entourage veel klokkenluiders rondlopen .. missschien had hij bij zijn intrede in het witte huis toch nog gelijk over die gemanipuleerde microgolfovens. Even frappant is het feit dat er tijdens het democratisch bewind onder de Clintons blijkbaar geen patriottische medewerkers in het WH rondliepen ..

 • ivan de ridder

  Je moet wel bijzonder naïef zijn om te geloven dat Trump zich inzet tegen corruptie. Hij misbruikt overduidelijk het ambt om zichzelf en familie te bevoordelen. Als het nu nog eens toegestaan wordt militaire steun in te trekken om een politieke opponent zwart te kunnen maken, dan mag een president werkelijk alle regels/wetten overtreden ter eigen gewin.

 • Gerry Cle

  Zelfs al vindt men een gehandtekende brief van Trump die alle feiten bewijst, dan nog zullen de republikeinse pantoffelhelden Trump blijven steunen.

 • lars vandenberge

  Ha ha Trump de boel aan het opkuisen, dat is een goeie. Waar verzint men het toch allemaal.

 • guido Bervoets

  Ik blijf met stomme verbazing reacties lezen van de fanclub van The Donald. Hij is uit op het uiteenvallen van de Europese Unie waardoor onze economie op zijn gat valt en onze welvaart de genadeslag wordt gegeven. Hij maakt daar zelfs geen geheim van. Hij verwerpt alle klimaatakkoorden, de NAVO, de VN, de mensenrechten, enz. Die man verafgoden komt neer op een flinke dosis zelfkastijding en verloochening van het eigen welzijn en dat van alle andere wereldburgers..