Huiszoeking bij ultrarechtse beweging in Oostenrijk na ‘donatie’ van schutter Christchurch

Shutterstock
In Oostenrijk heeft de politie de woning van Martin Sellner, woordvoerder van de rechtse Identitaire Beweging, doorzocht. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Wenen. Het Openbaar Ministerie heeft in het belang van het onderzoek geen details bekendgemaakt.

Volgens de woordvoerder van de Oostenrijkse ‘Identitairen’, Martin Sellner, was de reden voor de huiszoeking een mogelijke schenking door de dader van Christchurch aan de beweging. In een zelfgemaakte video verklaart Sellner dat hij niets te maken heeft met de verdachte en het bloedbad in Nieuw-Zeeland. In tegendeel: volgens Sellner wilde de 28-jarige Australiër de beweging schaden met zijn “buitengewoon hoge schenking”. “Hij wilde me erbij betrekken.” Het geschonken bedrag gaat naar een liefdadigheidsinstelling, zegt Sellner.

De ‘Identitairen’ keren zich onder andere tegen “ongecontroleerde massa-immigratie”. De beweging pleit verder voor behoud van de nationale identiteit en een terugkeer naar traditionele waarden van de westerse wereld. De vermeende schutter van Christchurch is Brenton Tarrant, een 28-jarige rechtsextremist uit Australië.

Volgens mediaberichten reisde de schutter naar Oostenrijk in november 2018. Op een van zijn wapens stond de naam van commandant Ernst Rüdiger von Starhemberg, die tijdens de tweede Turkse belegering in 1683 met succes de stad Wenen had verdedigd.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Leo Peeters -Duym

    @Laetitia David, welke extremistische anti-extreemrechtse partij ga je daarvoor oprichten? Zelfs de PVDA vertelt zulke onzin niet. Ik noem mezelf extreem rechts en ik ben extreem afkerig van elke vorm van geweld: geweld lokt geweld uit en je brengt geen gek tot inkeer. Ik ben ook extreem afkerig van de gedachte om mensen op te sluiten omwille van hun 'verkeerde' politiek overtuiging, de geschiedenis leert ons tot wat dat leidt.

  • Laetitia David

    Alle extreemrechtse partijen en bewegingen moeten verboden worden. Hun leden moeten allemaal zeer serieus gescreend worden en desnoods opgesloten worden. Het gevaar dat ze zijn voor onze waarde en normen, en dus onze samenleving, vertegenwoordigen is veel te groot om nog lang te tolereren. Ze zijn het grootste gevaar voor onze vrijheid.

  • Frans Peeters

    Willekeur troef als het gaat om rechts in diskrediet te brengen