Huiszoeking bij Turkse oppositiekrant

Protest tegen eerdere huiszoekingen bij Bugun TV eind vorige maand
EPA Protest tegen eerdere huiszoekingen bij Bugun TV eind vorige maand
De Turkse politie heeft zondagavond een huiszoeking uitgevoerd bij één van de grootste oppositiekranten van het land: Zaman, zo maakten lokale media bekend. De krant is in handen van imam Fethullah Gülen, die al enkele jaren de gezworen vijand is van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Vijf politiemannen en twee advocaten drongen zondagavond met een gerechtelijk bevel de lokalen van de krant in Istanbul binnen. Ze werden geëscorteerd door troepen in gevechtsuitrusting, een waterkanon en een helikopter. Met de huiszoeking wilde men controleren of de piraten-versie van een andere oppositiekrant er werd gedrukt, aldus journalisten van Zaman op Twitter.

Het gaat om de krant Bügun waar vorige maand al een huiszoeking plaatsvond en sindsdien bewindvoerders zijn aangesteld. Ook de krant Millet en twee televisiestations in handen van de holding Koza-Ipek kregen de politie al over de vloer. Dat gebeurde enkele dagen voor de jongste parlementsverkiezingen, waarbij de partij van Erdogan er opnieuw in slaagde de absolute meerderheid te veroveren. Die partij is al dertien jaar aan de macht in Turkije en maakt het de oppositie en kritische media alsmaar moeilijker.

Gevreesd wordt dat de regering nu ook Zaman het zwijgen wil opleggen.