Huis van Afgevaardigden wil Trump beletten Iran aan te vallen

AFP
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gestemd voor een maatregel die de president zou belemmeren om militaire aanvallen uit te voeren tegen Iran zonder de goedkeuring van het Congres. 

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten de meerderheid. Het is nog niet duidelijk hoe de Senaat, met een Republikeinse meerderheid, zal stemmen. Een recente poging in de Senaat om een soortgelijke maatregel goed te keuren, mislukte.

In het Huis stemden 251 leden alvast voor de maatregel en 170 tegen. Een twintigtal Republikeinen voegde zich bij de Democratische meerderheid. De maatregel is goedgekeurd als een wijziging aan een jaarlijkse defensiewet. De bevoegdheid van de uitvoerende macht om te reageren op aanvallen van Iran, blijft weliswaar ongehinderd. "De Amerikanen kwamen bij elkaar rond het idee dat we een oorlog met Iran moeten vermijden", aldus Ro Khanna, een Democraat en een van de sponsors van de maatregel in het Huis.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn sterk opgelopen. Zo zijn er beschuldigingen dat Iran betrokken zou zijn bij aanvallen op olietankers op zee. Iran haalde ook een Amerikaanse drone neer.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  Het is net 't omgekeerde. Die Trumpf is een ontzettend handige kerel: hij paait de Deep State die op oorlog aanstuurt door straffe uitspraken, om dan op het crutiale moment af te blazen. Trumpf wil geen buitenlandse oorlog, hij heeft het zijn kiezers beloofd. De Deep State doet niks anders dan conflicten: Afganistan, Irak, Lybië, Jemen, Syrië. Trumpf heeft de conflict-opbouw tegen N.Korea en Rusland stopgezet. Het is een boer, maar een handige tegen stokebranden als een Bolton.

 • Ludwig Vanden Boer

  Als het huis van afgevaardigden kon, ze zouden hem zelfs beletten naar het toilet te gaan, alleen om hem te dwarsbomen.

 • marc van de poel

  Met Bush aan het roer lag Iran al aan diggelen.

 • Tom De Bondt

  Ik wilde in september naar Iran op reis maar heb schrik van die gekken in de VS....

 • marc Deglin

  als iran een amerikaans schip aanvalt , en de democraten zijn tegen racties ...........in de us is dat landsverraad , en dan help hun titel van verkozenen hun niets.