Huis van Afgevaardigden VS neemt wet politiehervorming aan

Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden op een persconferentie over de wet die politiegeweld in de VS een halt moet toeroepen.
EPA Voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden op een persconferentie over de wet die politiegeweld in de VS een halt moet toeroepen.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een maand na de dood van George Floyd een wet aangenomen die een halt moet toeroepen aan het politiegeweld in de Verenigde Staten. Het wetsvoorstel werd ingediend door de Democraten, die de meerderheid in het Huis hebben.

De Democraten komen met de wet vanwege de dood van George Floyd, naar wie de wet ook vernoemd is. Floyd overleed vorige maand nadat een politieagent bijna negen minuten lang zijn keel dichtdrukte met een knie. “De Senaat heeft nu twee keuzes, George Floyd eren en deze wet aannemen of niets doen”, aldus de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

In het wetsvoorstel staat dat wangedrag van agenten eenvoudiger moet kunnen worden aangepakt. Nekklemmen zouden ook landelijk verboden worden.

Compromis noodzakelijk

De tekst sneuvelt wellicht in de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Zowel Democraten als Republikeinen willen een hervorming van de politie, maar hun standpunten liggen zover uiteen dat een compromis er wellicht niet komt voor het parlementaire reces dat op 3 juli begint. 

Eerder deze week werd in de Senaat nog gestemd over een politiehervormingswet van de Republikeinen, die werd ingediend door de (enige) zwarte Republikeinse senator Tim Scotte. De wet werd weggestemd door de Democraten, die het voorstel om onder meer politiekorpsen te korten als ze geen halt toeroepen aan het gebruik van de omstreden nekklem niet ver genoeg vonden gaan.

Scotte en met president Donald Trump beschuldigen de Democraten er nu van dat ze geen consensus willen voor de verkiezingen van 3 november.