Huis van Afgevaardigden stemt donderdag over afzettingsprocedure Trump

REUTERS
Het Huis van Afgevaardigden stemt donderdag over het formaliseren van een afzettingsprocedure van president Donald Trump. Dat heeft de Democratische voorzitster van het Huis, Nancy Pelosi, zonet bekendgemaakt.

“Wij zullen deze week in het halfrond een resolutie indienen die zegt dat het nu lopende en bestaande onderzoek van onze commissies deel uitmaakt van dit impeachment-onderzoek”, stelt Pelosi in een brief aan haar fractie in het Huis. “Met inbegrip van alle verzoeken voor documenten, dagvaardingen voor data en getuigenissen en alle andere onderzoeksstappen die zijn gezet of zullen worden gezet als deel van dit onderzoek. De tekst van de resolutie stelt de procedure vast voor de hoorzittingen die open zullen staan voor de Amerikanen en de gegarandeerde rechten van de president en zijn verdediging”, klinkt het verder.

“Terugkrabbelen”

De Republikeinen eisen al weken een formele stemming om de start te formaliseren van het onderzoek dat door het Witte Huis als een “heksenjacht” wordt bestempeld. “Het is al 34 dagen geleden dat Nancy Pelosi eenzijdig haar impeachmentonderzoek startte”, twitterde de minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy. “Het terugkrabbelen van vandaag komt neer op toegeven dat het proces vanaf het begin een mislukking is”.

Door een eerste formele stemming kan het Witte Huis het uitblijven van een stemming in plenaire zitting niet meer als voorwendsel gebruiken om het onderzoek te boycotten, aldus Pelosi. “Niemand staat boven de wet”, besluit ze haar brief.

Het Witte Huis reageerde via een verklaring van woordvoerster Stephanie Grisham dat het Witte Huis geen gedegen commentaar kan geven zolang het de tekst van de brief niet heeft kunnen bekijken. Maar Grisham voegde er aan toe dat Pelosi “eindelijk toegeeft wat de rest van Amerika al wist - namelijk dat de Democraten een onwettige impeachmentprocedure voeren”.

Omstreden telefoontje

De Democraten besloten eind vorige maand tot een onderzoek naar een afzettingsprocedure tegen Trump omdat die de Oekraïense president Volodimir Zelenski in juli in een telefoongesprek vroeg een onderzoek in te stellen naar zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Als getuigen mekaar tegenspreken, dan moet de verdachte het voordeel van de twijfel krijgen. En in dit geval zijn de getuigen die Trump vrij pleiten, relevant en betrouwbaar: Volodymyr Zelenski, de president van Oekräine - Kurt Volker, Speciaal Gezant van Amerika voor Oekraïne - Gordon Sondland, Amerikaans ambassadeur bij de Europese Unie. Conclusie: geen juridische reden voor impeachment

 • Karel Tichmann

  Stemming afzettingsprocedure? Dit is voor die mensen die het niet begrijpen. Er wordt NIET gestemd op deze afzettingsprocedure op donderdag. Er wordt alleen maar gestemd op de regels, hoe de democraten verder moeten gaan in dit onderzoek. Oja, de kans dat Trump op straat wordt gezet is 0.0%.

 • Jeff Imbrechts

  Tumpie is niet oorlogzuchtig zoals de democraten

 • Freddy Demey

  Hij weet niks, hij kent niks, liegt zich te pletter enz... maar durft wel heel veel. Een echte politieker zoals die in België er ook zijn.

 • Roland Jeronimus

  In het huis van afgevaardigden zijn de Democraten in de meerderheid. Met deze procedure komt de afzettingsprocedure van Trump op een hoger niveau terecht. Het proces zal daarmee meer publiekelijk worden gevoerd. De Republikeinen van Trump voeren vnl tegenstand op de randverschijnselen en blijken weinig in te kunnen brengen tegen de redenen van de afzettingsprocedure. Veel ruis en weinig wol.