Huis van Afgevaardigden keurt motie tegen noodtoestand Trump goed, in Senaat wordt nog 1 stem gezocht

EPA
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 245 tegen 182 stemmen een motie aanvaard die een einde kan maken aan de noodtoestand in de VS. President Trump riep die uit om een muur te kunnen bouwen op de grens met Mexico. De resolutie gaat nu naar de Senaat die vooral Republikeins gekleurd is. Drie Republikeinen lieten daar al weten mee te zullen stemmen met de Democraten. Wat betekent dat er nog één extra stem nodig is voor een meerderheid.

Volgens de Democraten zouden de Republikeinen een machtsgreep van Trump mogelijk maken, omdat de president via de noodtoestand geld kan vrijmaken voor een muur buiten de wil van het Congres om. De Republikeinen beweren dan weer dat de Democraten een migratiecrisis aan de grens met Mexico ontkennen en dat Trump handelt op basis van wetten over de noodtoestand die het Congres zelf ooit goedkeurde. 

4 stemmen

Nu de motie is goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden, gaat ze naar de Senaat. Daar kan om het even welke senator er een stemming over vragen. Drie Republikeinse senatoren hebben al openlijk gezegd dat ze tegen het uitroepen van de noodtoestand zullen stemmen. Het gaat om Susan Collins (Maine), Lisa Murkowski (Alaska) en Thom Tillis (North Carolina). Roger Wicker van Mississippi en Cathy McMorris Rodgers van Washington zijn enkele van de Republikeinse senatoren die nog twijfelen. In totaal zijn er maar 4 stemmen nodig, aangezien de Democraten 47 zitjes hebben in de Senaat en er een gewone meerderheid van 51 nodig is.


Hoe er ook gestemd zal worden, Trump heeft gezworen dat hij een veto zal uitspreken als het wetsontwerp door beide kamers komt. Als het Congres dat dan nog teniet wil doen, zal er zowel in het Huis als in de Senaat een tweederdemeerderheid nodig zijn. En dat lijkt al een stuk moeilijker te realiseren.

Trump kondigde op 15 februari de noodtoestand af in de VS. Het was een manier om de ‘shutdown’ - de tijdelijke sluiting van een reeks overheidsdiensten als gevolg van het uitblijven van een goedgekeurde begroting - na 35 dagen van de baan te krijgen en toch geld te vrijwaren voor het bouwen van zijn muur. Het Congres gaf hem in de begroting maar goed een miljard, terwijl hij 5 miljard nodig heeft. De noodtoestand laat toe om geld van elders te halen zonder toestemming van het Congres. Zoals van het budget van Defensie.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Pelosi en vele andere vrouwen zullen het onderspit delven Trump laat hem niet tegenhouden door vrouwen hij zal zijn muur bouwen hij is baas punt!Clinton weet wel waarom zij geen kandidaat meer is?de USA wil geen vrouw als president en Trump is een overwinnaar in alles! Ik wou dat er zo iemand hier was met zijn ballen i.p.v. Juncker en co?zij zijn alleen maar president om hun zakken te vullen en meer niet!!!

 • Peter Bonacasa

  Jean West, ik leg het voor de zoveelste keer uit. Secure Fence Act uit 2006, onder Bush. Dus na Bill Clinton, die er helemaal niks mee te zien had, en Obama onder druk van de Republikeinen in het Huis. Door Hilary Clinton erbij te halen maak je jezelf helemaal belachelijk, want die is nooit presidente geweest.

 • Albert De Vries

  En dat is die president die president Maduro in Venezuela de les wil spellen...

 • philippe dierickx

  Trump een man van woorden en daden. En vooral dat laatste kunnen de meeste politici niet zeggen.

 • Jean West

  Bodhi Adityo Hun verzet tegen de begroting en de grensmuur is hypocriet. Donald Trump houdt geen wezenlijk ander verhaal dan Bill Clinton in 1994, Hillary Clinton in 2010 en Barack Obama in 2013.

Video