Huidige president opnieuw verkozen in Nigeria

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari.
AFP De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari.
Muhammadu Buhari, de zittende president van Nigeria, is dinsdagavond laat uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in het Afrikaanse land. De kiescommissie heeft dit bevestigd.

Het 76-jarige staatshoofd gaat zijn tweede termijn in. Nog voor de stemmen van het laatste district zouden worden geteld, had Buhari al een beslissende voorsprong op zijn rivaal Atiku Abubakar met 56 tegen 40 procent van de stemmen. Eind van de week worden de officiële resultaten bekendgemaakt.

Buhari is gepensioneerd generaal-majoor van het Nigeriaanse leger en was al eerder staatshoofd van 1983 tot en met 1985 nadat het leger de macht had gegrepen. In 2015 werd hij democratisch tot president gekozen als opvolger van Goodluck Jonathan.

Volgens de oppositie is er grootschalige fraude gepleegd om Buhari in het zadel te houden. Dinsdagavond vroeg ze daarom om de bekendmaking van de resultaten stop te zetten, maar het is uiteindelijk aan het gerecht om die beslissing te nemen.

De rivaal van Buhari, Atiku Abubakar, is een rijke zakenman en was vicepresident van Nigeria tussen 1999 en 2007. Hij heeft de reputatie een van meest corrupte zakenmannen van het land te zijn. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.