Huawei zal Britten helpen bij 5G-netwerk

Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten dat Huawei mag meehelpen aan de uitbouw van het 5G-netwerk.
AFP Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten dat Huawei mag meehelpen aan de uitbouw van het 5G-netwerk.
De Chinese techgigant Huawei lijkt een rol te krijgen bij de ontwikkeling van het Britse 5G-netwerk. De Verenigde Staten was daar sterk tegen omdat Huawei door het land verdacht wordt van spionage. Daarom is voor premier Boris Jonhson gebruikers voordelen bieden zonder dat veiligheid in gedrang komt dé manier om vooruitgang te boeken. 

Met die opmerking van de eerste minister lijkt de deur verder geopend voor Huawei om bepaalde “niet-kernonderdelen” voor het Britse netwerk leveren. Johnson riep critici van Huawei eerder al op om met alternatieven te komen voor de technologie van de Chinezen. De uiteindelijke beslissing over de aanleg van 5G volgt dinsdag.

Spionage

Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Het land vindt het "waanzin" dat de Britten de technologie van Huawei zouden gebruiken. Onder meer de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Japan hebben het bedrijf verboden een 5G-netwerk op te bouwen. 

Ze vrezen dat de infrastructuur de deur opent voor spionage door de Chinese staat en het leger. De Europese landen zijn de risico’s nog aan het onderzoeken, maar worden door de VS onder druk gezet om de Amerikaanse strategie te volgen. Zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in het verleden al dat Washington geen informatie zal kunnen delen met landen die de technologie van Huawei gebruiken.

Mensen waren beduidend tegen de inrol van 5G.
BELGA Mensen waren beduidend tegen de inrol van 5G.

De kwestie-Huawei is een lastige voor Johnson. Als hij de kant kiest van de VS en Huawei verbiedt, dan zou dat de technologische vooruitgang van het Verenigd Koninkrijk kunnen remmen. Hij beloofde zijn kiezers eerder een snelle uitrol van 5G. Een keuze voor Huawei zorgt er mogelijk voor dat de banden met de VS vertroebelen. Dan gaat het onder meer om de samenwerking op het gebied van inlichtingendiensten. Verder zal het de handelsgesprekken met de trouwe bondgenoot geen goed doen.

Waarom 5G?

De nieuwe 5G-technologie is tien maal sneller dan de huidige 4G. En dit is van groot belang voor bijvoorbeeld zelfrijdende wagens. Eerder protesteerden groepen al tegen 5G omwille van gezondheidsrisico’s, maar die risico’s werden nooit wetenschappelijk bewezen.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  De Britten hebben wel vertrouwen in de Chinezen. En voldoende experts om spionage op te sporen. Eerste goede zet na de Brexit. Laat Europa maar talmen. Over enkele jaren zullen ze wel overstag gaan met de Chinezen. G5 is broodnodig. Willen we bijblijven.

 • Jules Vermeers

  En dan gaan ze verwondert zijn dat er overal spyware in zit. Begin van het einde.

 • Peter Hegge

  Als je op de EU moet wachten is G6 al voorbijgestreefd. Heel verstandig van de Britten.

 • Rudo Van Leuven

  Trumpy is de schaduw achterna aan het lopen.