Huawei-directeur zeker tot maandag in Canadese cel

Meng Wanzhou in 2014.
REUTERS Meng Wanzhou in 2014.
Financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei blijft het weekend vastzitten in Canada. De zitting waarbij de rechter zou bepalen of ze al dan niet op borgtocht vrij mag, is verdaagd tot maandag. Meng werd woensdag in Canada opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten.

Tijdens de vijf uur durende hoorzitting vrijdag bleek dat de VS Meng wil berechten voor fraude. Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken.

Na de arrestatie van Meng waarschuwde de Amerikaanse maker van netwerkapparatuur Cisco Systems zijn personeel om niet naar China te reizen, meldt het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review dat een interne memo inzag. Cisco stelde vrijdag echter dat er geen verbod geldt. De memo toont aan dat Amerikaanse bedrijven bang zijn dat China de VS met gelijke munt terugbetaalt. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • tim pappaert

    Waarom niet handelen met Iran??? Omdat dat andere terroristen zijn dan de VS? Ooit gaat dat land op zijn knieën en zullen er miljarden mensen zijn die dat gaan vieren. Kwestie van tijd

  • luc konings

    Volstrekt van de pot gerukt dat een idioot als Trump de agenda van de hele wereld kan bepalen. Onmiddellijk vrijlaten en een middenvinger opsteken naar Trump.

  • Robert Van Damme

    'Handelen met Iran'.... Terecht vastgezet! Directeur van een wereldconcern of niet.