Horecazaken in Nederlandse stad filmen bezoekers op het toilet

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Bij meerdere horecazaken in het Nederlandse Nijmegen worden bezoekers gefilmd op het toilet. In één kroeg hangt de camera zelfs zo, dat geslachtsdelen van plassende bezoekers in beeld komen. Gasten kunnen bij de ingang van de zaak meekijken. “Inbreuk op de privacy”, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Filmen op het toilet is in geen geval toegestaan, meldt woordvoerder Pauline Gras van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Maar uit een rondgang van De Gelderlander langs twintig bekende uitgaansgelegenheden in het centrum van Nijmegen, blijkt dat in vijf zaken toch camera's hangen. Soms hangen ze er al jaren; drie van de vijf brengen ook de plasbakken zelf in beeld. In Arnhem constateerde De Gelderlander geen camera's op de toiletten van 8 bezochte horecazaken.

Verboden

“Er mogen geen camera’s hangen in ‘ruimtes waarin mensen bloot zijn’’, zegt Gras. Filmen op het toilet van een café is verboden, net zoals er ook geen camera's mogen hangen in de kleedkamer van een sauna. “Je bent op zo’n moment kwetsbaar en je mag er dan vanuit gaan dat je niet bekeken wordt. Plassen is privé.”

Ook Koninklijke Horeca Nederland benadrukt dat camera’s op toiletten verboden zijn. “In het voorportaal van het toilet mag het eventueel wel’’, laat een woordvoerder weten. “Dus in de ruimte met de wasbak en waar de spiegels hangen. Maar ook daar mag het alléén als kan worden aangetoond dat het noodzakelijk is.’’

Meekijken wat er gebeurt

Meest opvallend is de situatie bij discotheek de NDRGRND in de Nijmeegse Molenstraat. De camera hangt daar schuin achter de grote plasbakken op het mannentoilet. Andere bezoekers kunnen via de beeldschermen die bij de ingang hangen, meekijken wat er op het toilet gebeurt. “Dat is natuurlijk niet de bedoeling’’, zegt Rogier Hootsmans van de NDRGRND in een reactie. “De camera's hangen er zodat de bewaker een oogje in het zeil kan houden. We willen niet dat er stiekem dingen op het toilet gebeuren.’’ 

In vier andere Nijmeegse kroegen kunnen bezoekers níet meekijken met de videobeelden op het toilet, daar zijn de beelden alleen te zien voor de beveiligers. Ook worden de plassende bezoekers hier op de rug gefilmd. Maar ook dat is dus niet toegestaan. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guido vermeyen

    Ja dat gaat wel heel ver, je kan toch verwachten dat daartegen protest zou komen, waarom dan die gerichte camera's .

  • Bob Bedford

    Het is en kan nooit toegelaten zijn, maar ik versta de beweegreden wel waarom ze geplaatst zijn. In die toiletten wordt er anders gespoten, geslikt en gesnoven dat het een lieve lust is... In die horeca zaken moet men proberen tegen te gaan, waar onze regeringen niet durven ingrijpen. Het probleem wordt bij de uitbater gelegd en die moet het dan maar proberen in te dijken...