Hoorzitting over uitzetting Assange gestart: “Assange gevaar voor mensen die hun leven riskeerden”

Medestanders van Assange steunen hem met bordjes buiten de rechtbank.
REUTERS Medestanders van Assange steunen hem met bordjes buiten de rechtbank.
WikiLeaks-oprichter Julian Assange is een gevaar gebleken voor mensen die hun leven riskeerden om de VS te helpen, aldus de advocaat die de Verenigde Staten vertegenwoordigt. Vandaag is in Londen een hoorzitting over de mogelijke uitzetting van Assange aan de VS gestart. Assange is zelf in de Britse rechtbank aanwezig. De Amerikanen hebben de in Australië geboren klokkenluider ervan beschuldigd geheimen van het Amerikaanse ministerie van Defensie te hebben gestolen en verspreid.

De advocaat, die de Verenigde Staten vertegenwoordigt bij de uitleveringszitting, zei dat Assange wordt gezocht voor misdaden die het leven van mensen in gevaar hebben gebracht en dat journalistiek geen excuus is voor criminaliteit. Volgens James Lewis heeft Assange samengewerkt met soldaat Chelsea Manning om computers van het ministerie van Defensie te hacken.

Bronnen in gevaar

Lewis zei ook dat Assange niet-bewerkt materiaal had verspreid dat het leven van bronnen in gevaar heeft gebracht. “Daarbij heeft Assange namen geïdentificeerd van informanten, journalisten, dissidenten en anderen in Irak en Afghanistan die de VS en hun bondgenoten hadden geholpen. Dat heeft niets met persvrijheid te maken”, concludeerde advocaat Lewis.

Assange was zelf in de rechtszaal aanwezig. In een blauwgrijs pak en gladgeschoren bevestigde hij zijn naam en leeftijd. Tot voor kort ging Assange met een baard door het leven. Bij eerdere hoorzittingen was hij aanwezig via een videoverbinding vanuit de gevangenis.

Ook de vader van Julian, John Assange, is aanwezig bij de rechtbank.
EPA Ook de vader van Julian, John Assange, is aanwezig bij de rechtbank.

De 48-jarige Assange, zat zeven jaar verscholen in de ambassade van Ecuador voordat hij in april vorig jaar werd opgepakt. De Verenigde Staten wil hem laten berechten voor achttien feiten, waaronder het hacken van de overheid en spionage. Als hij schuldig zou worden bevonden aan alle achttien aanklachten in de Verenigde Staten, riskeert de Australiër tot 175 jaar cel. In de ambassade werd hij verdacht van seksueel wangedrag. Ecuador wees Assange na zeven jaar de deur, waarna de Britse autoriteiten hem arresteerden.

De Australiër werd bekend in 2010, nadat WikiLeaks videobeelden van het leger van de Verenigde Staten lekte, waarin te zien was dat helikopters in Bagdad, Irak een tiental mensen doodde, waaronder twee reporters van het persbureau Reuters.

Protestacties

Voor het gebouw hadden zich aanhangers van Assange verzameld die opriepen tot zijn vrijlating. Onder hen ook de Engelse actrice Sadie Frost. “Schiet niet op de boodschapper, bevrijd Assange”, luidde het op een van de plakkaten van de actievoerders.

Ook modeontwerpster Vivienne Westwood was bij het protest.
EPA Ook modeontwerpster Vivienne Westwood was bij het protest.
EPA

De hoorzittingen in Londen over een mogelijke uitlevering van Assange naar de VS nemen nu een week in beslag, waarna ze vanaf 18 mei weer gedurende drie weken worden voortgezet. Meer dan dertig politici uit twaalf landen wonen het proces bij als waarnemer. In de tussentijd wordt Assange vastgehouden in de zwaarbeveiligde Belmarsh-gevangenis.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerrit Versteele

    Zoals Julian moesten er veel meer zijn, zodat de binnenlandse en buitenlandse misdaden van de VS tenminste bekend raken!