Hoopgevend: al vier dagen geen nieuwe besmettingen in Chinese provincie Hubei

Gezondheidsmedewerkers aan het werk op de afdeling intensieve zorgen in Wuhan, Hubei.
Photo News Gezondheidsmedewerkers aan het werk op de afdeling intensieve zorgen in Wuhan, Hubei.
In de Chinese provincie Hubei, waar in december vorig jaar het nieuwe coronavirus voor het eerst uitbrak, zijn voor de vierde dag op rij geen nieuwe besmettingen meer naar boven gekomen. Dat maken de Chinese gezondheidsautoriteiten bekend.

Verspreid over heel China vielen de afgelopen 24 uur zes doden, drie meer dan het voorgaande etmaal. Er raakten 46 mensen besmet, tegen 41 een dag eerder. Volgens de autoriteiten gaat het net als de afgelopen dagen om mensen die buiten het land geïnfecteerd zijn geraakt met het longvirus.

Ruim 13.000 doden wereldwijd

In heel China zijn nu 81.054 besmettingsgevallen bekend en zijn 3.261 doden te betreuren. Het openbare leven krabbelt intussen ook langzaam op. Die deels herwonnen vrijheid staat in schril contrast met reisbeperkingen, lockdowns en uitgaansverboden in de rest van de wereld.

Wereldwijd passeerde het totaal aantal besmettingsgevallen zaterdag de 300.000 en zijn er ruim 13.000 doden gevallen. In Italië kwamen er zaterdag binnen een dag bijna 800 doden bij. Het land telt tot nu toe ook de meeste dodelijke slachtoffers: 4.825.

Drastische maatregelen

De grenzen rond de stad Wuhan, de brandhaard van het coronavirus, blijven op slot. Maar het openbare leven in de provincie bloeit weer op. Supermarkten en winkels verkopen weer vers fruit en groenten. Elk gezin heeft een pasje waarmee iemand maximaal twee uur boodschappen kan doen. Voor de derde dag op rij zijn er ook in Wuhan geen nieuwe besmettingen geconstateerd. 

In de strijd tegen nieuwe besmettingen uit het buitenland, neemt Peking wel drastische maatregelen. Alle vluchten uit het buitenland worden naar drie luchthavens in noord-China geleid voor controle en eventuele opvang van besmette passagiers. Het gaat om Tianjin, Taiyuan en Hothot (Binnen-Mongolië). Pas na de controle mogen gezonde passagiers doorreizen naar Peking. 

Lees ook: Enige Belg in Wuhan zit al 56 dagen in lockdown: “Als ik het kan, dan jullie toch ook?” (+)

Bekijk ook: Goed nieuws - medische teams verlaten juichend Wuhan

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerard Braeckmans

  Wat vertel je daar allemaal voor onzin, sven vandeweghe?

 • William Smesman

  Dat maken de Chinese autoriteiten ons wijs... Dit hele verhaal stink uren in de wind. 81.000 besmettingen op een bevolking van 1.4 miljard, maak dat een ander wijs. De bevolkingsdichtheid is er zo groot dat zelfs de draconische maatregelen meer ravage moeten hebben aangericht. Na deze pandemie wordt het tijd om de globalisering een halt toe te roepen. Breng producties terug naar Europa. Laat made in China voor wat het is. Zij hebben door hun nonchalance de wereldeconomische apocalyp ingezet.

 • Jan Janssens

  Alles in China is PROPAGANDA, dus alles met een korrel zout nemen, de chinees politici, net als de Russische, zitten met hun bevolking niets in. De Chinees beziet alles op zéér lange termijn, zie hun expansie in hun buurlanden, ze nemen gewoon hele regio's over en eenmaal ze de regio in handen hebben gebruiken ze deze MILITAIR, zie wat er momenteel gebeurt in Japanse regio.

 • Kanav Daftary

  Dit is goed voor china

 • ERIK DEFORCE

  Hoop doet leven