Hooligans, bouwfraude, corruptie: en toch is Rusland klaar voor het WK

Het is Poetins feestje, en niet dat van de gewone Rus

Zelfs Lenin ontsnapt niet aan de WK-gekte.
AFP Zelfs Lenin ontsnapt niet aan de WK-gekte.
Het duurste WK ooit wordt morgenmiddag afgetrapt. Elf miljard euro stak Rusland in het voetbalfeest - en krijgt daar economisch amper iets voor terug. Maar dat zal president Poetin een zorg zijn. Het is zìjn feestje, en niet dat van de modale Rus: voor hem zijn de tickets te duur, de veiligheidsmaatregelen te streng en de kansen van het nationale elftal te klein.

Corruptie, bouwfraude, hooliganisme: het is allemaal nooit ver weg in Rusland, waar 32 landen vanaf morgen strijden om de wereldbeker. De 64 wedstrijden worden gespeeld in 12 stadions, waarvan 11 pas in de laatste vijf jaar werden gebouwd. In totaal kostten de nieuwe voetbaltempels 4,5 miljard euro. Dat daarbij soms een loopje werd genomen met de regels, is niet verwonderlijk in een land waar het begrip “openbare aanbesteding” niet echt bestaat.

BELGA

Neem nu de Baltika Arena in Kaliningrad, waar België tegen Engeland speelt. Het stadion telt zoveel constructiefouten dat het even dreigde weg te zinken in een moeras. De aannemer werd opgepakt. Nog erger is het gesteld met de Zenit Arena in Sint-Petersburg, waarvan de bouw een miljard kostte, maar die wemelde van de fouten. Het dak lekte, het gras wilde niet groeien en het stadion schudde onheilspellend als de wind te hard waaide.

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anita Wellens

  Stel je voor als we gaan handel drijven met Rusland i.p.v. de US ? Een win- win situatie!!

 • wim vansant

  Al enkele keren in Rusland geweest. Land in vooruitgang, burgers weten wat ze verdienen, zelfstandigen worden niet kaalgeplukt. Waarom altijd negatief? Poetin in Belgie en we zullen als echte belgen wel weten wat leven is. Geen integratie terug naar herkomst. We kunnen er veel van leren, arm Belgie.

 • jean petermans

  In ''t kort, zoals dus bij ieder WK.

 • guido Beeckman Guido

  Simon, waar kun je dat boek kopen. Zou het toch graag eens lezen !

 • Werner Cammerman

  Men zou beter eens in de spiegel kijken voor men Rusland beschuldigt.