Hoogste temperatuur ooit in India: 51 graden Celsius

AP
In Phalodi, een kleine stad in het noordwesten van India, werd het gisteren 51 graden Celsius: de hoogste temperatuur die ooit in het land is gemeten. Het vorige record, 50,6 graden, werd in 1956 gevestigd.

April en mei zijn altijd de heetste maanden, maar dit jaar wordt India getroffen door een hittegolf en is het exceptioneel warm: bijna elke dag stijgt de temperatuur tot boven de 45 graden. Honderden mensen zijn al om het leven gekomen door ziektes die met de warmte te maken hebben, maar het is moeilijk om exacte cijfers te krijgen. De overheid adviseert mensen zo veel mogelijk binnen te blijven en in de drukke steden is het overdag inderdaad uitzonderlijk rustig op straat.

In de deelstaat Rajastan heeft de minister van Volksgezondheid, Rajendra Rathore ziekenhuizen opgedragen extra bedden vrij te houden om mensen met een zonnesteek te kunnen behandelen, ventilatoren en waterkoelers op de andere afdelingen te plaatsen en te zorgen voor genoeg koud water voor patiënten en hun bezoekers. Omdat de hitte ook voor lege waterputten zorgt, worden er dagelijks treinen met tanks vol water naar verschillende plaatsen in de deelstaat gestuurd.

Niet meer koken

In bepaalde delen van het land mag er tussen 9 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds niet meer gekookt worden op open vuur. De combinatie van de droge hete wind en rieten daken zorgde al voor branden in de sloppenwijken. Daarnaast gelden er restricties voor open vuur bij religieuze ceremonies en morgen boeren niet meer zomaar vuur maken op hun land.

Volgens weerkundigen zal de hittegolf de komende dagen verergeren. Er komt pas echt een einde aan de hitte als de moesson begint, die meestal in juni in het land arriveert.