Hoogste rechter in Schotland buigt zich over tegenstrijdige brexitbrieven van Johnson

Boris Johnson.
AFP Boris Johnson.
De hoogste rechter in Schotland zal zich vandaag buigen over de vraag of premier Boris Johnson zich aan de wet gehouden heeft door tegenstrijdige brieven te sturen naar de EU. De regering beloofde eerder in de rechtbank dat Johnson uitstel zou vragen van de brexit als zijn deal zaterdag niet in het Lagerhuis goedgekeurd werd. Door tegenstrijdige brieven te sturen naar Brussel zou Johnson zijn belofte niet nagekomen zijn, stellen advocaten van drie tegenstanders van de brexit.

Nadat Johnson zijn deal niet door het parlement geloodst kreeg, moest hij de EU verplicht om uitstel vragen. Dat deed hij weliswaar in één brief, maar hij stuurde daar vervolgens nog een persoonlijke brief achteraan waarin hij de EU-leiders vraagt om het uitstel niet te verlenen.

"Het is aan de rechtbank om te beslissen of zijn acties in strijd zijn met de aangegane verbintenissen", zegt parlementslid Joanna Cherry van de Schotse nationalisten (SNP). Als de rechtbank bepaalt dat Johnson fout gehandeld heeft, kan hij in theorie een boete of zelfs een celstraf krijgen, meldt The Guardian.

Joanna Cherry.
AFP Joanna Cherry.

De Britse regering doet vanmiddag allicht een nieuwe poging om de brexitdeal voor te leggen aan het Lagerhuis. Dat stemde eergisteren voor een amendement waarin stond dat de deal die Johnson met de EU sloot pas goedgekeurd wordt als de bijbehorende wetgeving geïmplementeerd is. Londen moest daardoor opnieuw om uitstel vragen van de brexitdeadline.

De brieven die Johnson stuurde, vielen slecht bij de oppositie. Labour vindt dat de premier zich kinderachtig gedraagt. "De wet is heel duidelijk: hij had één brief moeten ondertekenen", aldus parlementariër Keir Starmer. Johnson heeft er nooit een geheim van gemaakt geen verdere verlenging meer te willen van de brexitdeadline. Hij wil op 31 oktober de EU verlaten.

Keir Starmer.
REUTERS Keir Starmer.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Als de acties van eender wie tegen de wet zijn, ja ook van het parlement zal en mag de rechtbank hierover een vonnis vellen. Gebeurt hier meermaals. Heeft geen uitstaans met scheiding der machten, in het tegendeel, door die scheiding is het juist wel mogelijk. Ook is het zo dat de Engelse wet anders is dan de onze. Zij hebben bvb geen grondwet.

 • Anne Onsia

  Dat ze die eens vervolgen voor hoogverraad... het zal rap gedaan zijn met dwaze spelletjes. Eerst de bevolking voorliegen, en als ze dan betrapt zijn dan ‘hadden ze het nooit zo bedoeld’ en gaan ze gewoon koppig verder.

 • George Baaths

  Johnson heeft gelijk het moet stoppen met dit circus eruit op 31oktober

 • Marc Verbrugghe

  Johnson heeft heel bewust de brief naar Tusk niet ondertekend. Die brief heeft geen enkele waarde, en moet in de prullenmand. Jonhson bewijst hier nogmaals als egoïstische Brit, kortzichtig en leep, een heel slechte verliezer te zijn. Zulke " beleidsmensen " kan ieder land missen als kiespijn.

 • johan fransaert

  ze hadden hem in de eerste plaats niet moeten aanstellen als premier ze wisten hoe hij werkt en hoe hij denkt.