Hoogste baas Guantánamo Bay ontslagen

Admiraal John Ring, de gevangenisbaas van Guantánamo Bay, is ontslagen.
AP Admiraal John Ring, de gevangenisbaas van Guantánamo Bay, is ontslagen.
De man die de leiding heeft over Guantánamo Bay is ontslagen. Admiraal John Ring is na een maandenlang onderzoek uit zijn functie gezet bij de Amerikaanse terroristengevangenis op Cuba. Ring had sinds april vorig jaar de leiding over de beruchte gevangenis.

Southern Command, het onderdeel van het ministerie van Defensie waar Guantánamo Bay onder valt, heeft niet bekendgemaakt waarom Ring is ontslagen. Het enige dat werd gezegd was dat het kwam door de uitkomsten van het onderzoek dat eerder deze maand werd afgerond. “Het nieuwe leiderschap verandert niets aan ons beleid en de behandeling van de gevangenen", staat in een verklaring van Southern Command.

In Guantánamo Bay worden vooral verdachten van terrorisme van over de hele wereld vastgezet. De manier waarop gevangenen behandeld worden zou erg hard zijn en ook de gebruikte verhoormethoden zijn berucht.

De vorige Amerikaanse president Barack Obama had beloofd de beruchte gevangenis te sluiten. Dat is niet gelukt: momenteel zitten er nog zo'n veertig gevangenen vast.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willy cornille

    De VS zouden beter Guantánamo sluiten en het grondgebied terug geven aan zijn rechtmatige eigenaar, namelijk Cuba.

  • Roeland Croket

    Een Amerikaanse gevangenis op buitenlands grondgebied zodat ze praktijken kunnen toepassen die in eigen land niet toegestaan zijn. De Cubanen kunnen er niets op zeggen want ze zijn ‘bevrijd’ door de Amerikanen tijdens de Amerikaans-Spaanse oorlog.