Hoogoplopend gekibbel om Mont Blanc

De Italiaanse premier Matteo Renzi zakte vorige week af naar grensplaats COurmayeur in de Italiaanse Alpen waar hij de nieuwe kabelbaan Monte Bianco-kabelbaan inhuldigde.
EPA De Italiaanse premier Matteo Renzi zakte vorige week af naar grensplaats COurmayeur in de Italiaanse Alpen waar hij de nieuwe kabelbaan Monte Bianco-kabelbaan inhuldigde.
In de achttiende eeuw noemden bewoners hem de verdoemde berg omdat er op de top kwade geesten zouden huizen. De Mont Blanc geldt met zijn 4.810 meter als Europa's hoogste plek en de Fransen zijn er trots op. Maar verdoemd is de Alpentop in zekere zin nog altijd want de Italianen betwisten het Franse alleenrecht tot op de dag van vandaag en willen dat hij als Monte Bianco door het leven gaat.

Premier Matteo Renzi van Italië kon het recent weer niet laten. Tijdens de opening van een kabelbaan naar de top van de Punta Helbronner refereerde hij weer eens aan de omstreden nationaliteit van de Mont Blanc.

Grenssteen

Zijn opmerking werd ondersteund door Italiaanse berggidsen die volhouden dat zij hebben gezien hoe Franse bulldozers vorige week stiekem een grenssteen 150 meter in Italiaans grondgebied duwden.

De Italiaanse opvatting dat de berg voor de helft Italiaans grondgebied is, dateert van 1794. Dat jaar zou een Franse cartograaf een fout hebben gemaakt en de grens in Frans voordeel hebben getekend. Frankrijk zou feitelijk 400.000 vierkante meter aan Italië moeten geven.