Hooggerechtshof VS steunt moslima met hoofddoek

Samantha Elauf was zeventien toen ze wegens haar hoofddoek een job werd geweigerd bij kledingketen Abercrombie & Fitch.
REUTERS Samantha Elauf was zeventien toen ze wegens haar hoofddoek een job werd geweigerd bij kledingketen Abercrombie & Fitch.
Een Amerikaanse moslima die een hoofddoek draagt en daarom geen baan bij een kinderkledingwinkel kreeg, heeft het Amerikaanse hooggerechtshof aan haar zijde. Het hof oordeelde vrijwel unaniem dat de destijds 17-jarige Samantha Elauf in 2008 in de stad Tulsa (Oklahoma) ten onrechte een baan is geweigerd door de firma Abercrombie & Fitch.

Elauf wilde bij Abercrombie Kids in Tulsa aan het werk als verkoopster. Maar ze zag er niet uit zoals de onderneming met het 'uiterlijk beleid' graag wilde om de kleding aan de man te brengen. De winkelketen heeft een stijl geëtaleerd die moet doen denken aan de studentenwereld van de Amerikaanse oostkust. Het bedrijf heeft laten weten dat er inmiddels een andere dresscode geldt.

De zaak van Elauf tegen de winkelketen is gevoerd door een federale instelling, de Commissie Gelijke Behandeling voor Werkgelegenheid (EEOC). Ze werd ook gesteund door christelijke en joodse groepen en een groep sikhs.